Enchanted Tools zorgt met Mirokaï voor een revolutie in robotica

Frankrijk

  • Hoe kunnen we robots in de nabije toekomst volwaardig deel laten uitmaken van ons dagelijks leven? Dat is de uitdaging die de Franse start-up Enchanted Tools aangaat

Hoe kunnen we robots in de nabije toekomst volwaardig deel laten uitmaken van ons dagelijks leven? Dat is de uitdaging die de Franse start-up Enchanted Tools aangaat. Dit bedrijf, opgericht door Jérôme Monceaux (mede-ontwikkelaar van de robots Pepper en Nao), onthulde onlangs Miroki, het prototype van een nieuwe generatie prachtige en nuttige menselijke robots.

Miroki is een robot met een vertederende persoonlijkheid. Deze kleine ruimtevos – deels kind, deels dier – heeft als het ware een ziel gekregen dankzij de krachtige storytelling en het overtuigende ontwerp van de personage, ontwikkeld op basis van de Franse kennis van animaties. Op termijn kan Miroki in de medische wereld, de horeca en zelfs op luchthavens worden ingezet om de taken van medewerkers te verlichten.

De teams van Enchanted Tools zijn ervan overtuigd dat robotica de wereld opnieuw kan betoveren in plaats van haar te ontmenselijken. Daarom streven ze naar een revolutie in de robotica, waarbij ze werken aan de acceptatie van robots, zodat ze op grote schaal kunnen worden toegepast. Laten we teruggaan naar het ontstaan ​​van een in veel opzichten ambitieus project waaraan maxon met trots deelneemt.

Miroki: een robotpersonage dat past in een groter verhaal

Heel ver weg in de kosmos wordt een planeet bevolkt door sympathieke wezens die in harmonie leven. Het zijn de Mirokai, een volk van lichtwezens die de mensheid sinds het begin der tijden hebben geleid naar respect voor anderen. De Mirokai hebben ons door de eeuwen heen geïnspireerd, van grotschilderingen tot vroege geschriften en melodieën. En voor het eerst is nu een van hen door het portaal gestapt dat onze twee werelden scheidt om ons te hulp te schieten. "Ik ben niet perfect, maar ik zal mijn uiterste best doen," verklaart Miroki plechtig in een videopresentatie , voordat hij in de leegte springt en zich in onze wereld begeeft. Zijn ziel kwam in een ruimtepak: het prototype van de robot die door Enchanted Tools is ontwikkeld. En zo is Miroki in onze wereld gekomen.

Om cohesie en verbondenheid te creëren, hebben mensen elkaar altijd verhalen verteld. Met dit in gedachten heeft Enchanted Tools de creativiteit van animatie-experts en industriële ontwerpers gecombineerd om op een nieuwe manier naar robots te kijken. "Deze aanpak stelde ons in staat om een robot te creëren met een karakter dat verder is ontwikkeld dan ooit tevoren. Dit is een revolutionaire en innovatieve ontwerpaanpak voor een robot," aldus Jérôme Monceaux, CEO van Enchanted Tools. Naast de storytelling heeft Enchanted Tools ook een beroep gedaan op de kunstsector om Miroki's gezicht te animeren, wiens interactieve gezichtsuitdrukkingen in realtime worden geprojecteerd en geanimeerd.

De start-up werkte in het bijzonder samen met de Franse filmproducent Gaumont om het Mirokaï-universum tot leven te brengen op het grote scherm.

M iroki: optimale balans tussen vertrouwdheid en onbekendheid

Kent u het principe van de griezelvallei? Deze theorie van de roboticus Masahiro Mori beschrijft het gevoel van onbehagen bij mensen wanneer men wordt geconfronteerd met een mensachtig wezen dat te veel op een mens lijkt. De hypothese is dat naarmate een robot meer op een mens lijkt, uiterlijke onvolkomenheden griezeliger op ons overkomen. Omgekeerd zullen we, wanneer een robot voldoende niet-humanoïde is, eerder geneigd zijn om de menselijke aspecten ervan op te merken en empathie hebben voor deze machine die duidelijk als zodanig wordt geïdentificeerd.

Door menselijke eigenschappen (twee armen en een hoofd) te combineren met een dierlijke eigenschap (lange oren) en een manga-achtig personage, is Enchanted Tools erin geslaagd om de relatie met mensen weg te nemen, daarbij gebruikmakend van bekende elementen. Miroki is een nieuwe levensvorm die de aandacht trekt zonder dat het mensen afschrikt. Dit komt onder andere door zijn kleine formaat (123 cm), zijn houding en de beweging van de oren. Enchanted Tools heeft veel aandacht besteed aan de natuurlijke verschijning van Miroki, die in de toekomst ook kan teruglachen en zijn hoofdbewegingen perfect kan afstemmen op de interactie met zijn gesprekspartner. Zijn oren zijn belangrijk in de communicatie met de gebruiker. "Als Miroki door een gang loopt met zijn oren naar beneden, betekent dit dat hij gefocust is op zijn taak. Als je hem roept en hij steekt een of twee oren omhoog, dan luistert hij en kun je hem een ​​instructie geven. Al deze elementen zorgen ervoor dat hij leven uitstraalt, iets wat machines doorgaans missen," licht Jérôme Monceaux toe.

Interactie, navigeren en objecten vastpakken: een robot die bedoeld is om nuttige dingen te doen

Pepper en Nao waren de eerste creaties van Jérôme Monceaux. Het zijn de eerste humanoïde robots die wereldwijd populair zijn geworden. Deze twee robots pasten echter niet in het dagelijkse leven van mensen, omdat ze niet 'nuttig' genoeg waren. De uitdaging voor Miroki was daarom niet alleen om een ​​robot te maken die geaccepteerd zou worden, maar die ook bruikbaar zou zijn. Er waren drie uitdagingen op het gebied van robotica:

  1. Automatische navigatie in semi-gestandaardiseerde ruimtes . Miroki beweegt zich voort op een rollende bol en kan vrij worden verplaatst. Als hij in de weg staat, duw je hem gewoon lichtjes met je vinger om hem weg te laten rollen. Een robot met twee benen of rupsen zou dan moeten worden opgetild. Deze mobiliteit is belangrijk in sociale omgevingen en werkomgevingen: Miroki is toegankelijk en eenvoudig te verplaatsen.

  2. Automatisch objecten vastpakken . De handen van Miroki zijn uitsluitend bedoeld om speciale handgrepen vast te pakken die (geheel in lijn met het fantasieverhaal) zijn voorzien van 'runen' die de gebruiker bevestigt aan objecten die de robot moet optillen. Door de grote eenvoud van deze universele handgreep slaagt Miroki erin om maar liefst 97% van de objecten vast te pakken, terwijl de standaard op de markt rond 60% schommelt. Dit is van essentieel belang. Een robot die de helft van de tijd faalt, levert immers geen echte bijdrage. Enchanted Tools koos er dan ook voor om de omgeving af te stemmen op de robot, waardoor deze intelligenter kan worden.
     
  3. Semantische en emotionele interacties met onvoorbereide gebruikers . Miroki biedt het juiste interactieniveau om in een functionele context spraakopdrachten te begrijpen en uit te voeren.

"Miroki is ontworpen met het oog op eenvoud. Hij is niet de allerbeste in het vastpakken van objecten of de topper op het gebied van navigatie en interactie, maar hij beheerst deze drie functies wel zodanig dat hij de taak kan uitvoeren waarvoor hij is bedoeld: objecten verplaatsen in een sociale omgeving," stelt de CEO van Enchanted Tools.

Uiteenlopende gebruiksomgevingen: van ziekenhuizen tot hotels

Miroki kan een lading van maximaal 3 kg dragen en is inzetbaar in alle ontvangst-, doorgangs- of vrijetijdsruimten waar het lastig kan zijn om personeel voor te vinden en waar interactie met mensen vereist is om een logistieke taak uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, bejaardentehuizen, luchthavens, beurzen, hotels en restaurants.

De universele handgrepen die door Miroki worden gebruikt, werken met tags om objecten grijpbaar te maken en ruimtes te identificeren. Zo wordt het in de toekomst mogelijk om alle kamers van een bepaalde ziekenhuisafdeling uit te rusten met deze sensoren. De verpleegster die de dienbladen met het ontbijt van verschillende patiënten klaarmaakt, hoeft alleen maar tegen de robot te zeggen: "Hier is het dienblad van mevrouw Martin. Ik wil dat je elke ochtend om 8 uur het dienblad van mevrouw Martin naar kamer 103 brengt en het om 9 uur weer ophaalt." De robot zal dit vervolgens doen. Maar ze kan de robot ook vragen om alle dienbladen op te halen die tegen de middag nog niet zijn opgehaald. Door eenvoudige gesproken instructies te geven, kan de robot taken uitvoeren die het leven van mensen aanzienlijk vergemakkelijken.

Miroki: een technologische uitdaging die in minder dan een jaar door 50 ingenieurs is gerealiseerd

Enchanted Tools is in 2021 opgericht door Jérôme Monceaux, multi-entrepreneur en medeoprichter van Aldebaran, en Samuel Benveniste, PhD, voormalig directeur van het nationale expertisecentrum voor cognitieve stimulatie. Bij de lancering van het project voerde de start-up de grootste fondsenwerving in de Franse geschiedenis uit op het gebied van robotica. Hierbij werd 15 miljoen euro opgehaald, waardoor 50 experts met uiteenlopende vaardigheden Miroki tot leven konden brengen.

Jérôme Monceaux: "We hadden haast omdat we binnen een jaar een robot moesten ontwikkelen. Maar wie in Europa kon ons snel genoeg voorzien van betrouwbare producten voor de prototyping en ons vervolgens ondersteunen bij de industriële massaproductie? Dit was maxon. Samenwerking met maxon lag voor de hand, ook omdat dit bedrijf zekerheid kon bieden ."

De teams van maxon begeleidden vervolgens Enchanted Tools bij de dimensionering van de producten en bij de keuze van de motorseries, rekening houdend met de technische beperkingen en de zeer korte deadlines die vereist waren voor de introductie van deze nieuwe robot. Voor de Ball Bot is gekozen voor EC-i 40-motoren met planetaire reductie, terwijl de andere assen zijn uitgerust met borstelloze ECX-motoren met een hoog koppel en een diameter van 22 mm.

"Voor de toepassing in autonome robotica waar de systemen zichzelf moeten kunnen ondersteunen, waardoor de actuatoren deel uitmaken van de oplossing, maar ook van het probleem (gewicht, traagheid, behuizing), hebben we motoren voorgesteld met een hoge vermogensdichtheid en een lage traagheid met betrekking tot het koppel. Dit betekent een lage mechanische tijdconstante en overbrengingen met een hoog rendement en hoge koppeldichtheid," aldus Kevin Schwartz, verantwoordelijke sales engineer voor Enchanted Tools bij maxon France en Max Erick Busse-Grawitz, Technology Transfer Manager bij maxon international.

De teams van maxon werkten intensief samen met de technische teams van Enchanted Tools. Zo waren er tal van telefoongesprekken en ontmoetingen op locatie. In de loop van het project kon Enchanted Tools de specificaties verfijnen en deze as voor as bepalen. Op basis van deze geslaagde prototypingfase ondersteunt maxon nu de start-up bij het analyseren van deze nieuwe specificaties om de beste technische oplossing voor de productiefase te vast te stellen. Doel hiervan is om een optimale afstemming tussen de technische prestaties en de kosten voor de serieproductie te realiseren.

" We hadden partners nodig die tijdig betrouwbare, en robuuste onderdelen konden leveren die aan de eisen van R&D voldoen. Bij maxon vonden we precies wat we zochten en wat tevens in hun DNA zit: betrouwbare mensen die betrouwbare producten maken, waar men op kan vertrouwen en waar de productie kan worden opgeschaald ," vervolgt de CEO van Enchanted Tools.

Na de succesvolle presentatie van het eerste prototype, is Enchanted Tools van plan om in 2023 geld in te zamelen om met de productie van de eerste modellen te kunnen starten. Zodra deze operationeel zijn, zullen de Mirokaï hun vaardigheden onder reële omstandigheden leren en verfijnen, zodat de bruikbaarheid voortdurend toeneemt. Hiervoor is al een samenwerking aangegaan met het Broca-ziekenhuis in Parijs. Dit maakt deel uit van de universitaire ziekenhuisgroep AP-HP en is gespecialiseerd in geriatrie. Enchanted Tools is van plan zijn robots in 2025-2026 op de markt te brengen. Het doel: productie van 100.000 robots in 10 jaar tijd. " Onze robots zijn bedoeld om mensen snel te kunnen helpen, zonder valse verwachtingen te wekken," stelt Jérôme Monceaux, CEO van Enchanted Tools. Dus sta niet raar te kijken als deze kleine rollende vos je binnenkort iets te drinken aanbiedt!

 

Voor meer informatie over het avontuur van Enchanted Tools: https://enchanted.tools/

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact