maxon trotseert de coronacrisis met recordomzet

Omzet maxon groep overschrijdt 600 miljoen CHF in 2021 - Sterke groei in Europa en Azië - Een verscheidenheid aan nieuwe producten gelanceerd - Recordaantal orders

  • Sachseln/OW

Sachseln/OW. - De maxon groep heeft zijn omzet in 2021 verder verhoogd. In vergelijking met vorig jaar is de omzet met 13,2% gestegen tot een nieuw record van 626,5 miljoen CHF (vorig jaar 553,5 CHF miljoen). In het lopende boekjaar heeft het bedrijf ook de hoogste orderportefeuille in haar meer dan 60-jarige geschiedenis.

Het jaarresultaat van de aandrijfspecialist overtreft alle voorgaande resultaten, ook al zijn de moeilijke omstandigheden op de markt nog niet over. De omzetstijging van 13,2 procent kwam tot stand door de sterke groei in de segmenten industriële automatisering en Mobility Solutions en door de vraag naar medische technologie in de strijd tegen de coronapandemie. maxon investeert ongeveer 45,9 miljoen CHF in capaciteitsvergroting. Ook de cashflow bereikt een nieuw record van 77,4 miljoen CHF. Europa en Azië kenden een aanzienlijke groei, terwijl de Amerikaanse en Zwitserse markt in vergelijking met vorig jaar eerder matig groeiden. De maxon groep creëert in haar jubileumjaar extra banen: Het aantal medewerkers stijgt wereldwijd met 4,8 procent. Het aantal is gegroeid van 3059 naar 3206.

“De jaarrekening van 2021 overtreft onze voorzichtige omzetverwachtingen. Na een paar moeilijke kwartalen als gevolg van de pandemie, zag het er al eind 2020 weer beter voor ons uit. Sindsdien schrijven we continu zwarte cijfers,” zegt Dr. Karl-Walter Braun, meerderheidsaandeelhouder en voorzitter van de Raad van Bestuur van de maxon groep. Tijdens de beperkingen die wereldwijd golden en logistieke knelpunten bleven maxons toeleveringsketens werken. Essentiële onderdelen werden in sommige gevallen tegen aanzienlijk hogere prijzen aangekocht en op voorraad gehouden. Braun voegt hieraan toe: “Er was een sterke inhaalvraag merkbaar in de automobielindustrie, de logistiek, de algemene industrie en de medische technologie. De doorslaggevende factor voor ons succes was dat we snel en ook best wel moedig hebben gereageerd toen onderdelen voor onze producten (motoren, overbrengingen en elektrische besturingen) wereldwijd schaars werden, zodat we onze klanten konden blijven bedienen. Dit vereiste een maximale inzet van het personeel.”

Sterke balans omvat alle productgebieden

Het bedrijf blijft blijk geven van innovatiekracht. maxon investeert wereldwijd 46,9 miljoen CHF in O&O (vorig jaar 35 miljoen CHF). Dankzij nieuwe projecten en investeringen in O&O stijgt de omzet in de groeimarkt Mobility Solutions met 25 procent en in de industriële automatisering met 15 procent. maxon wil de succesvolle business units Mobility Solutions, Industrial Automation en de geavanceerde divisies Medical en Aerospace verder uitbreiden. “Wij lanceren talrijke nieuwe aandrijfsystemen en motoren. Een van onze doelstellingen is om innovaties nog sneller op de markt te brengen dan voorheen,” zegt Eugen Elmiger, CEO van de maxon groep.

Aandrijvingen voor het opstijgen

Het technologiebedrijf uit Obwalden, dat bekend staat als mechatronica- en systeemleverancier, presenteert onder meer aandrijfsystemen bestaande uit een BLDC-motor, overbrenging, besturing en sensoren, die onder meer worden gebruikt om exoskeletten aan te sturen, drones aan te drijven of voor toepassingen in looprobots waarvoor een extreme dynamica vereist is.

Ook voor complexe robotsystemen, zoals de NASA-rover Perseverance en de Ingenuity helikopter op Mars, worden elektrische aandrijvingen van maxon gebruikt. Deze zijn speciaal voor gebruik op de rode planeet aangepast.

Ook fietsers hebben baat bij deze aandrijvingen. Na een ontwikkelingsperiode van meerdere jaren presenteert het bedrijf in 2021 de BIKEDRIVE AIR – een lichte e-bike die bestaat uit een middenmotor, een geïntegreerde accu en een bedieningselement. Intussen integreren fietsfabrikanten uit Zwitserland en Italië het systeem direct en volledig in hun relatief lichte e-bike- en elektrische racefietsconstructies.

Digital leader op het gebied van aandrijftechnologische producten en diensten

Zoals veel industriële bedrijven digitaliseert maxon steeds meer activiteiten. De aandrijfspecialist gaat in 2022 een grote stap verder en is van plan om de verkoop nog meer via nieuwe onlinediensten te stimuleren. “Allereerst zullen verkoop- en marketingactiviteiten meer digitaal plaatsvinden, en met de verdere uitbreiding van ons e-commerce- en CtO (Configure to Order)-platform geven wij verkopers en klanten een instrument in handen waarmee ze de productontwikkeling in een zeer vroeg stadium kunnen beïnvloeden. In de toekomst gaan we onze klanten een nieuw type digitaal platform aanbieden waarop wij zelfs complexe ideeën voor nieuwe aandrijvingen kunnen verwezenlijken. Opleiding, advies en technische service worden steeds belangrijker,” aldus Eugen Elmiger, CEO van de maxon groep.

Goed vooruitzicht

maxon is zeer tevreden over het lopende boekjaar. “Onze orderboeken zijn voller dan ooit,” zegt Dr Karl-Walter Braun. “Wereldwijd blijven er problemen met de toeleveringsketen bestaan, maar wij zijn goed voorbereid.” maxon verwacht dat de verkoop weer zal stijgen, ondanks enige risico's in 2022. “We volgen de ontwikkeling op de voet en reageren onmiddellijk als het nodig is,” aldus Braun.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact