ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Vliegen over het water – met zonne-energie

Bij de grootste zonnebootrace ter wereld in Nederland draait alles om duurzame toptechnologie. Dit jaar ondersteunde maxon motor benelux twee van de beste teams en maakte zo deel uit van een geheel nieuwe technologie in de scheepvaart.

Nederland ontwikkelt zich tot centrum voor zonneboottechnologie. Afgelopen zomer werd hier voor de vijfde keer het wereldkampioenschap voor zonneboten gehouden. De DONG Energy Solar Challenge vindt om de twee jaar plaats en heeft zich van een lokaal initiatief ontwikkeld tot een wereldwijde competitie. Dit jaar gingen 40 teams uit de hele wereld de 240 kilometer lange uitdaging aan. De deelnemende bedrijven en universiteiten, alle actief op het gebied van innovatie en duurzaamheid, streden van 28 juni tot 5 juli in meerdere races om de titel.

maxon motor benelux ondersteunde twee van de beste teams in de hoogste klasse: het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team met de boot Furia III en het TU Delft Solar Boat Team van de Technische Universiteit Delft. Beide teams hadden al eerder aan de wedstrijd deelgenomen en gewonnen. Het CLAFIS-team won in 2010, het team van de TU Delft won de eerste editie in 2006 en twee jaar later opnieuw. Dit jaar bouwde het team van de TU Delft een spectaculaire boot met een volledig nieuw concept met draagvleugels (hydrofoils).

Principes uit de luchtvaart
Voor de boot van de TU Delft was maxon betrokken bij de constructie van de voorste draagvleugel. Deze technologie maakt gebruikt van principes uit de luchtvaart. Een hoogtesensor in combinatie met een maxon RE 25 spindelaandrijving zorgt dat de lichte boot tijdens de vaart een optimale hoogte boven het wateroppervlak behoudt. Het deel van de boot dat zich onder water bevindt, is zo klein dat de waterweerstand ongeveer zo groot is als die van een menselijke hand.

Woordvoerder van het team Lenny Bakker weet niet waar hij moet beginnen als hij wordt gevraagd naar de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de boot: “We wilden een kampioensboot ontwikkelen, bouwen en testen, die net zo eenvoudig te hanteren is als een fiets – en dat met 29 studenten uit verschillende vakgebieden, in slechts één jaar.”

Tegenslag en een onderscheiding

De race was inderdaad een uitdaging. Op de eerste dag hadden alle draagvleugelboten problemen, omdat ze in de waterplanten bleven hangen. Daarna liep het goed voor het team van de TU Delft – tot de laatste dag, toen de boot slechts op 1000 meter voor de finish door een windstoot kenterde. De schipper kon snel worden gered. Het water had echter een aantal elektrische systemen beschadigd, zodat het accuvermogen niet meer kon worden gecontroleerd. Uitgerekend op dit moment was de accu bijna leeg. Door deze complicaties verloor het team de tweede plaats en kwam als vierde over de finish. Het nieuwe concept van de TU Delft met de speciale draagvleugels werd evenwel onderscheiden met de Design Award. “Het is een radicaal nieuw en uniek concept met innovatieve technologie en een elegant design,” oordeelde Douwe Huitema, voorzitter van de jury voor de Design Award.

Het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team voer daarentegen een uiterst succesvolle race: het ging als onbetwiste nummer één over de finish en behaalde de wereldtitel 2014.

«Het is een radicaal nieuw en uniek concept met innovatieve technologie en een elegant design.»
Douwe Huitema, juryvoorzitter Design Award


Uitvinders en avonturiers
Gerwin Geukes, Managing Director van maxon motor benelux, kwam na de race tot een positieve slotsom: “De deelname aan deze high-end-projecten geeft ons de mogelijkheid nieuwe technologieën te bekijken en te ontdekken wat er in de hoofden van de volgende generatie ingenieurs omgaat. Dingen die voor onze ingenieurs alledaags zijn, kunnen nieuw zijn voor de studenten – en vice versa. Bovendien gaat het natuurlijk ook om de lol. Oplossen van technische uitdagingen binnen een team en de deelname aan dergelijke evenementen maken niet alleen de uitvinder in ons wakker, maar ook de avonturier.”
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact