ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Zij geven boorgaten een laatste slijpbeurt

De kleinste boorgatenbijwerken: Microcut laat zien hoe je succesvol een nichemarkt betreedt De ingenieurs van de firma uit Bern consulteren regelmatig de onlineshop van maxon voor de bouw van hun machines.

Zeer fijne bewerking van boringen – dat klinkt in eerste instantie niet als een bijzonder spectaculaire activiteit. Maar de medewerkers van de Zwitserse firma Microcut in Lengnau hebben in dit domein een techniek geperfectioneerd die internationaal gevraagde pro's van hen heeft gemaakt. "Microcut Bore Sizing" noemen zij hun procedé. kort gezegd gaat het om het bijwerken van zeer kleine boringen. En klein is écht klein: het gaat vaak over massa in het micrometerbereik. De kleinste boringen zijn 0,015 millimeter– zelfs een menselijke haar past e. "Wij boren zelf geen gaten, wij verbeteren bestaande boringen", legt Microcut-ingenieur Adolf von Burg uit. Met name in markten als medische techniek, glasvezeltechniek en de automobielindustrie zijn perfecte boringen vereist – denk bijvoorbeeld aan medische canules, zeer kleine verstuivers of assembly-instrumenten in de micro-elektronica.

Niet-specialisten kunnen zich het bewerkingsprocedé voorstellen als een soort slijpproces. In het vakjargon noemt men dat "honen". Een gangbare techniek is het honen bijvoorbeeld bij de cilinders van een automotor. Alleen als deze aan de binnenkant perfect rond en glad zijn, bewegen de zuigers er vlot in op en neer. Dat is precies wat Microcut doet – alleen op veel kleinere schaal. Door een bestaande boring wordt – afhankelijk van de diameter – een op een naald gelijkende staaf of draad gestoken. Deze is van zeer fijne diamantkorrels voorzien of door een vloeibare diamantsuspensie omgeven. Door de uiterst nauwkeurige draaiing en de beweging in langsrichting van de draad in het boorgat wordt dit vergroot, gecentreerd, ronder gemaakt of glad gepolijst.

Microcut bewerkt de werkstukken volgens klantopdracht direct op eigen machines in Lengnau. Maar de zakelijke hoofdactiviteit is de ontwikkeling en de verkoop van dit soort machines aan klanten in de hele wereld. "In de eerste plaats zijn wij machinebouwers", zegt Adolf von Burg. Ongeveer 5 à 10 klantspecifieke installaties levert Microcut per jaar. "We kunnen niet klagen. De vraag is groot, ook omdat onze techniek ook bij grotere boringen van meerdere millimeters steeds populairder wordt."

In hun zelf ontwikkelde machines gebruikt de firma Microcut motoren van maxon. "Het gebruik van maxon-componenten is een traditie bij ons", zegt ontwikkelingsingenieur Thomas Kohler. Op het gebied van lange levensduur, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid zijn de borstelloze motoren van maxon onovertroffen. Ook overbrengingen, encoders en besturingen koopt Microcut onder andere bij de Zwitserse aandrijvingsspecialist. Daarvoor maakt inkoper en ingenieur Von Burg al een tijdje gebruik van de onlineshop van maxon. "Een groot voordeel is dat ik de beschikbaarheid en de prijzen van de producten directkan zien. De shop is erg praktisch en overzichtelijk opgebouwd." Ook van de mogelijkheid om de componenten online te configureren en te combineren hebben de ingenieurs van Microcut al vaak gebruik gemaakt. "Een erg handige tool!”

maxon is overigens niet alleen leverancier, maar ook zelf klant van Microcut. Het bedrijf uit Bern bewerkt boringen in kleine onderdelen van keramiek, die door maxon in Sexau worden geproduceerd.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact