ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Ondersteuning bloedsomloop zonder operatie.

Wetenschappers ontwikkelden een minipomp die zonder chirurgische ingreep kan worden geplaatst. De pomp ondersteunt de bloedsomloop en biedt het verzwakte hart rust zodat het kan herstellen, waardoor het revalidatie- en genezingsproces van hartpatiënten aanzienlijk wordt bespoedigd. De aandrijving van de zogenaamde intra-aortale pomp wordt verzorgd door zeer kleine maxon DC motoren.

Biowetenschappers in Houston Texas (USA) ontwikkelden een innovatieve pomp ter ondersteuning van de bloedsomloop. De pomp wordt geplaatst door middel van een katheter en is ontwikkeld voor duurzaam gebruik. Aortix™ van Procyrion Inc. biedt een minimaal invasieve behandeling voor mensen met chronische hartstoornissen die te ziek zijn voor medicatie - alleen in de Verenigde Staten zijn dit al twee miljoen mensen. De pomp verminderd het risico's ten opzichte van de traditionele instrumenten en biedt cardiologen de mogelijkheid jongere en gezondere patiënten te behandelen voordat progressieve beschadiging optreed.

Ankers fixeren de pomp in de aorta

De intra-aortale pomp ondersteunt de natuurlijk hartfunctie en biedt daarmee een alternatief op de grote, chirurgisch geplaatste hartpomp die het hart volledig ontlast. Door de Aortix worden de risico's tot het minimum beperkt. Met een diameter van 6 mm en een lengte van 6,5 cm kan de pomp door een cardioloog door middel van een katheter via de dijslagader in de thoracale aorta worden geplaatst. Daar spreiden de ankertjes, bestaande uit een nikkel-titanium-legering, zich zelfstandig en fixeren de pomp aan de wand van de aorta.

Betere doorbloeding van de organen
En zo werkt het: Aortix neemt een deel van het bloed op en geeft het via stroomafwaarts gerichte openingen als straal weer af. De straal stroomt mee in de natuurlijke bloedstroom en draagt zijn energie over aan het cardiovasculaire systeem. Zo verbetert Aortix de bloedtoevoer naar vitale organen zoals de nieren. In een model voor chronische hartfalen kon het energieverbruik van het hart dankzij Aortix met maar liefst 39 procent worden verlaagd. Zo wordt het revalidatie- en genezingsproces van hartpatiënten aanzienlijk bespoedigd.

Aortix reduces the heart energy consumption by 39 percent.

Technologie uit de aardoliewinning toegepast op het hart

Twee jaar lang werkten Procyrion en maxon aan de ontwikkeling van een motor voor deze unieke en veeleisende toepassing. De basis vormde een borstelloze EC 6 motor. maxon ontwikkelde tevens een hoog efficiënte motorkern voor deze applicatie, met een langere levensduur en een lagere warmteontwikkeling. Daarnaast werkt maxon nauw samen met Procyrion aan de implementatie van een magnetic torque drive, zodat de motor in een hermetisch afgesloten ruimte kan worden gemonteerd en het bloed de motorkern niet kan binnendringen. Een soortgelijke methode wordt ook toegepast bij grote pompen in de olie industrie. Aangezien de ingenieurs van maxon over branche overkoepelende kennis en ervaring beschikken, was maxon in staat om deze technologie samen met Procyrion succesvol in te zetten voor deze miniatuur medische applicatie.
 
Ieder Aortix-apparaat is verbonden met een stroomkabel, die door een tunnel naar een uitgang wordt geleid. Als alternatief is draadloze energietoevoer mogelijk door de huid heen (transcutaan) door gebruik te maken van een accu-omplantaat. Momenteel werkt het apparaat ruim acht uur op één accu. De externe accu en control unit zijn 'hot swappable', wat betekent dat de accu kan worden vervangen zonder dat je het apparaat hoeft uit te schakelen. Het team van Procyrion heeft bovendien een transcutaan draadloos oplaadsysteem ontwikkeld, dat de accu door de huid heen kan opladen. Deze constructie verlaagt de kans op infecties aanzienlijk.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact