ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Mens en robot werken hand in hand

Robots met vastomlijnde taken behoren binnenkort tot het verleden. Een jong Zwitsers bedrijf werkt aan een robotarm die op verschillende situaties passend reageert, voortdurend bijleert en wellicht al gauw in het huishouden kan worden gebruikt.

De wetenschap van de robotica maakt grote stappen. Robots ontwikkelen zich van machines met duidelijk gedefinieerde taken tot interactieve helpers, die niet meer achter afzettingen en fotocellen worden verbannen, maar zich vrij kunnen bewegen en toch veilig zijn voor mensen. Hollywood liet in de Iron Man films al zien hoe het werkt. Daar had de hoofdrolspeler Robert Downey Jr. een robotarm tot zijn beschikking, die naar wens het soldeertin voor hem vasthield, zelf schroefde of het vereiste gereedschap aangaf.

Robot verpakt in kunstleer
Deze scène zou binnenkort wel eens werkelijkheid kunnen worden. Dat is tenminste het idee van het jonge Zwitserse bedrijf F&P Robotics. De 20 medewerkers hebben een robot ontwikkeld die de arbeidsverhouding tussen mens en machine volledig zou kunnen veranderen. Het gaat om een robotarm die in de standaarduitvoering 1,1 m groot is, een werkradius van 80 cm heeft en is voorzien van zes vrijheidsgraden. De aluminiumconstructie van de P-Rob (dat staat voor Personal Robot) is voorzien van een hoogwaardige kunstleren hoes, om de gebruiker een aangenaam gevoel te geven “Met de P-Rob willen we de Personal Robots naar een hoger plan tillen,” zegt Hansruedi Früh, CEO van F&P Robotics. Hij heeft al een duidelijke voorstelling van mogelijke toepassingsgebieden van zijn robot: het laboratorium en de industriële automatisering acht hij zeer geschikt. “Hier kan de robot bijvoorbeeld houders en bakken hanteren of bij de kwaliteitscontrole worden ingezet.” In samenspel met de nieuw ontwikkelde software kan hij objecten herkennen, grijpen, manipuleren en hierbij de omgeving waarnemen, zodat hij correct reageert zodra een persoon nadert.

“Onze robot is in staat om situaties te analyseren en de vanuit zijn oogpunt optimale handeling uit te voeren.”
Hansruedi Früh, CEO F&P Robotics


Dit is echter pas het begin, als we F&P Robotics mogen geloven. Het is de bedoeling dat de P-Rob al gauw samen met andere robotarmen of personen zal werken en het sociale gedrag van personen zal herkennen, waardoor hij een autonoom functionerende machine wordt. “Hij is in staat om situaties te analyseren en de vanuit zijn oogpunt optimale handeling uit te voeren,” zegt Hansruedi Früh. Het is dus denkbaar dat deze robots in de toekomst bijvoorbeeld storingen in een productielijn zelfstandig kunnen oplossen en niet hoeven te stoppen, zoals nu nog bij een onvoorziene gebeurtenis het geval is.

Hansruedi Früh kan zich ook voorstellen dat zijn robot over vijf tot tien jaar in huishoudens werkt, daar maaltijden klaarmaakt of andere taken uitvoert. “Wij bouwen een intelligente, interactieve arm, die veilig en betrouwbaar is en bovendien niet als machine, maar als assistent of vriend wordt beschouwd.”

Borstelloze DC-motoren zorgen voor nauwkeurige bewegingen
F&P Robotics maakt voor de aandrijving van de robotarmen gebruik van borstelloze DC­aandrijvingen van maxon. Tot maar liefst acht platte EC motoren met een diameter van 45 en 90 mm en een vermogen van 70 en 90 W worden gebruikt voor de gewrichten en de grijper van de P-Rob. Met hun grote kracht, compacte constructie en goede warmteafvoer zijn ze een optimale oplossing op robotica-gebied. “Vooral de platte constructie van de motoren beschouwen we als groot voordeel,” zegt Hansruedi Früh. In combinatie met maxon sensoren zijn de platte motoren bovendien goede krachtmeters, aangezien het koppel eenvoudig kan worden bepaald aan de hand van de stroomsterkte in de aandrijving.

De eenvoudige besturing en het bedieningsgemak zijn zeer belangrijke voor het jonge Zwitserse bedrijf. Een laptop volstaat om de P-Rob te besturen en te programmeren. Zo wordt hij voor veel potentiële klanten interessant. De eerste projecten met de innovatieve robotarm zijn al opgestart, er volgen binnenkort meer. Duidelijk is: in de toekomst worden de industrie en ons privéleven steeds meer gekenmerkt door het samenspel van mensen en robots. F&P Robotics en maxon lopen bij deze ontwikkeling voorop.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact