ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Ren, dino, ren…

Een dinosaurus op de loopband - dat zie je niet elke dag. In de laboratoria van het Koreaanse KAIST-instituut wel! Hier hebben onderzoekers een looprobot ontwikkeld die kan rennen met een snelheid van maar liefst 46 km/h. Hierbij wordt hij ondersteund door krachtige borstelloze maxon motoren.

Raptor heet de vlotte robot, die wel 46 km/h kan halen. En hiermee de snelste robot ter wereld op twee poten is. Vergeleken met een sprint op de 100 meter zou een mens 100 meter in 7,8 seconden moeten afleggen. Dat is sneller dan de huidige wereldrecordhouder Usain Bolt, die er 9,58 seconden over doet.

De onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) hebben de robot geconstrueerd naar het voorbeeld van een Velociraptor. Van het idee tot de uiteindelijke uitvoering van de robo-dino hebben de wetenschappers twee jaar lang geknutseld. Geen eenvoudig project, want het is de bedoeling dat de robot met hoge snelheid stabiel over grind en straten kan rennen. Raptor is bijna een halve meter groot en weegt maar 3 kg. De voeten bestaan uit carbonvezelversterkte kunststof. Een kunstmatige pees wordt gespannen als de voet wordt neergezet en slaat zo de energie op voor de volgende stap.

Elke poot van de robot wordt aangedreven door een borstelloze maxon DC motor. De aandrijfsystemen bestaan uit een EC-4pole 30 motor van 200 W, in combinatie met een planetaire overbrenging GP 32 HP en een MR-encoder. De besturing vindt plaats via een maxon ESCON Module 50/5. Het bijzondere aan de raptor is het feit dat hij zijn evenwicht kan bewaren.

Dit lukt dankzij een snel draaiende staaf, waarin een tweede EC-4pole motor wordt gebruikt voor de draaibeweging. Zo kan hij moeiteloos over hindernissen van 10 cm hoog springen zonder zijn evenwicht te verliezen. De robot is bij het lopen nog afhankelijk van ondersteuning - de onderzoekers willen de looprobot echter zodanig verder ontwikkelen dat hij vrij kan lopen. Raptor zou in de toekomst als bewakings- en reddingsrobot kunnen worden ingezet.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact