ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Klimmen met maxon aandrijvingen.

Een robot die omhoog klimt langs hoogspanningsmasten maakt routinecontroles kinderspel. Dankzij krachtige aandrijvingen van maxon rijden autonome robots vrijwel overal naartoe – naar duizelingwekkende hoogtes of door nauwe kabelschachten.

De monteur staat onderaan de hoogspanningsmast en kijkt naar boven – er moet dringend onderhoud worden gepleegd. Vroeger moest hij daarvoor moeizaam naar boven klimmen, tegenwoordig niet meer. Hij hoeft alleen maar zijn tablet te pakken en hiermee een kleine robot te besturen, die op een rail aan de hoogspanningsmast langzaam omhoog rijdt. Door middel van een draaibare camera levert de robot live-beelden en video's aan de tablet. Zo kan de monteur problemen snel ontdekken en indien nodig verhelpen. Maar de robot is niet alleen geschikt voor hoogspanningsmasten – hij kan ook worden gebruikt voor brandbestrijding in kabelschachten, windenergiesystemen of gebouwen. Hiervoor kan hij worden uitgerust met een modulaire brandbluspatroon. Als blusrobot kan hij dan patrouilleren, automatisch brand detecteren en blussen.

De robot HSS Robo II is ontwikkeld door het Züricher ingenieursbedrijf HighStep Systems AG, om de dagelijkse werkzaamheden van monteurs te vergemakkelijken. De HighStep Robo rijdt elektrisch op verticale of horizontale rails. Bewaking en monitoring van hoogspanningsmasten vormen slechts twee mogelijke toepassingsgebieden. Zolang hij een HighStep-rail onder zich heeft, kan de robot vrijwel overal heen rijden. Naar duizelingwekkende hoogtes of door nauwe kabelschachten. Met de geïntegreerde besturingsmodule kan hij verschillende taken met afstandsbediening of autonoom uitvoeren. De besturing vindt plaats via een browser en functioneert op ieder eindapparaat: pc, tablet of smartphone. De stroom wordt geleverd door een accu met een capaciteit van maximaal 1,5 uur. De robot is uitgerust met verschillende sensoren, die onder andere botsingen voorkomen en de toestand van de accu controleren.

Sterke aandrijving op vier wielen

De robot wordt aangedreven door twee maxon RE 40 motoren met 150 W in combinatie met planetaire overbrengingen. Door dit hoge motorvermogen is de robot in staat maar liefst 60 kg last te transporteren. RE-motoren van maxon zijn energie-efficiënte gelijkstroommotoren met een rendement van meer dan 90 procent. De borstelmotoren beschikken over ijzerloze wikkelingen en neodymium-magneten, die een optimaal vermogen bij een minimaal formaat mogelijk maken. Voor een nauwkeurige aansturing van de motoren wordt gebruikgemaakt van de servocontroller maxon ESCON 50/5. Deze krachtige besturing kan via USB worden geconfigureerd met behulp van de grafische gebruikersinterface “ESCON Studio” en is hierdoor zeer eenvoudig te bedienen.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact