ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Spel met water

maxon motors staat wereldwijd bekend om zijn precieze en hoogwaardige aandrijfcomponenten. Maar niet zelden vragen klanten meer. We nemen een kijkje in Duitsland, waar technici van maxon werken aan complexe oplossingen voor enorme waterspelen.

40 meter hoog schieten de waterstralen de lucht in, prachtige taferelen tekenend, zich kruisend of harmonisch parallel heen en weer golvend. Dergelijke waterspelen, met tientallen fonteinen zijn over de hele wereld te zien: in de Verenigde Staten, in Abu Dhabi, in China, in stationaire of verplaatsbare uitvoering. Wat zij gemeen hebben is een grote precisie en de liefde voor het detail.

Buitengewoon project

Maxon staat op het punt zich onder te dompelen in deze wereld van de waterspelen. Op de productielocatie Sexau in Duitsland, ontwikkelen de ingenieurs een elektrisch geregeld fonteinsysteem, dat lichter en preciezer is dan voorgaande modellen. Voor maxon is dit een buitengewone opdracht. Want wereldwijd staat de fabrikant van precisiemotoren, overbrengingen, encoders en besturingen bekend als de aandrijfspecialist. In dit geval levert maxon voor deze waterjets echter complete montagemodules aan de Duitse klant LKE. In Sexau komt alles samen: constructie, bewerking en montage. "Wij hebben de benodigde kennis en vaardigheden in huis, om een dergelijke totaaloplossing te kunnen aanbieden," zegt de verantwoordelijke ontwerper Matthias Mamier. En daarvan profiteert de klant. Want uiteindelijk heeft hij te maken met één aanspreekpartner, die al zijn wensen en voorstellen snel kan realiseren.

Motoren volledig gelagerd in olie

De korte communicatielijnen bieden grote voordelen, wanneer het gaat om toepassingen waaraan hoge eisen worden gesteld. En dat geldt ook voor de Waterjet. Een voorbeeld: alle onderdelen moeten zijn gemaakt van roestvast staal, zodat zij onder water niet roesten. De eenheid moet bovendien ongevoelig zijn voor zout zeewater. Op de benedenverdieping, bewerken de monteurs van maxon het hoogwaardige metaal tot op de micromillimeter nauwkeurig, met behulp van CNC-freesmachines. Uiteindelijk ontstaat hieruit zo het verdeelblok, zogezegd het hart van het fonteinsysteem. Dat dit geen eenvoudig klusje is, legt medewerker Lothar Scheerer uit. "Door het hoge chroomgehalte in het metaal, vraagt deze bewerking om een zekere ervaring."

Ook het volledige bewegingsapparaat van de Waterjet verdient extra aandacht. Deze bestaat uit twee assen, die elk door een motor-overbrengingseenheid worden aangedreven - geheel in olie gelagerd. En omdat de vloeistof een koelende werking heeft, is het zo mogelijk om de aandrijvingen zwaarder te belasten. De olie mag echter niet kunnen weglekken. Deze is weliswaar biologisch afbreekbaar is, maar zou anders kunnen zorgen voor een verkleuring van het water.

De aandrijving zelf bestaat uit een borstelloze DC-motor en een GP 42 drietraps planetaire overbrenging. De overbrenging hoefde niet van ver te komen. Want maxon bouwt in Sexau vele soorten overbrengingen, van standaard- tot speciale uitvoeringen.

Elektrische aansturing biedt vele voordelen

maxon werkt in Sexau inmiddels twee jaar aan de ontwikkeling van de Waterjet, die binnenkort op de markt moet verschijnen. Met de derde generatie van dit product hebben de ontwikkelaars de laatste kinderziekten weggewerkt: een nieuwe besturing is in staat ongelijkmatigheden te compenseren. Bijvoorbeeld in situaties waar de spuitmonden op de bodem van een meer staan. Daarnaast is de afdichting van de oliegelagerde aandrijving verbeterd. En de complete eenheid is nu eenvoudiger te monteren. Vooral over dit laatste punt is Markus Diringer zeer te spreken. Hij was het, die alle voorgaande prototypes samenbouwde. "De Waterjets wegen 19 kilogram, dan is alles wat de montage eenvoudiger kan maken zeer welkom," zegt hij lachend.

Daarbij is juist het geringe gewicht een van de grote voordelen van de elektrisch geregelde fonteinsystemen. Hydraulische varianten wegen tenslotte al gauw 80 tot 90 kilogram per stuk. Bovendien benodigen zij zware en lawaaiige olieaggregaten. Elektrische fonteinsystemen maken dergelijke aggregaten overbodig. Daarnaast zijn ze veel eenvoudiger verplaatsbaar.

LKE wil deze voordelen uitbuiten om op de markt van waterspelente scoren – en heeft daarvoor in maxon de perfecte partner gevonden. Een partner, die meer te bieden heeft dan de gemiddelde aandrijfspecialist.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact