ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Een onuitwisbare indruk

De tattoo-scene wordt gedomineerd door jonge kunstenaars, die niets gemeen hebben met oude clichés. Ze creëren ware meesterwerken en maken daarbij gebruik van de nieuwste techniek. En allemaal kennen ze de maxon “Swiss Motor”.

De tijd dat alleen motorrijders en zeelieden tatoeages lieten zetten is definitief voorbij. De tattoo-branche heeft zich ontwikkeld – weg uit de donkere kamertjes waar brede bebaarde mannen hartjes op bovenarmen zaten te tekenen, naar studio's met veel daglicht waar jonge getalenteerde artists hun dagelijks brood verdienen. Zoals de Zwitserse Alena Lizier, die op 24-jarige leeftijd al eigenaar van een tattooshop in St. Gallen in Zwitserland is. “Doen jullie je schoenen even uit als jullie binnenkomen”, zegt ze. Hygiëne staat voorop. Welkom in de nieuwe tatoeagewereld.

In de kitsch ingerichte shop van Alena Lizier staan overal fleurige accessoires, zoals een oude zilverkleurige kassa, een groot Mariabeeld of een gouden canapé bekleed met blauw fluweel. De grote ramen kijken uit op de stad. De klantenkring is heel divers: politieagenten, kapsters, bankiers. Tatoeages zijn maatschappelijk aanvaard, hip en cool. Daar heeft Alena Lizier niets op tegen. Ze maakt deel uit van een nieuw tattoo-tijdperk, waarin de tekeningen fijner en gedetailleerder zijn dan vroeger – en meer aan kunstwerken doen denken. Dat heeft ook te maken met de nieuwe techniek. De traditionele machines met spoelen maken steeds vaker plaats voor rotary-machines, die met kleine elektromotoren werken. Met deze modellen is het eenvoudiger fijne lijntjes te tekenen. Bovendien zijn ze lichter en maken ze veel minder lawaai dan hun voorgangers. maxon motoren zijn hiervoor eerste keus. Fabrikanten van tatoeëermachines overal ter wereld wijzen erop dat hun machines de “Swiss Motor” van maxon bevatten. Deze staat garant voor een lange levensduur en een betrouwbare werking. Tatoeëerders werken tenslotte dagelijks met hun apparatuur en willen dat deze jarenlang dienst doet.

De eerste snoerloze machine

Enrico Friedli van Swisstattoomachine was een van de eersten die dit ontdekte. Zijn apparaten zijn sinds 1998 op de markt en hebben inmiddels een enorme reputatie. Hij paste direct de kwalitatief hoogwaardige motoren van maxon toe, en dit bleek een succes. “De motor was het grote verschil met alle andere machines. Zo konden we de concurrentie een stap voor zijn”, zegt Friedli. Hij krijgt nog steeds machines van klanten van het eerste uur ter revisie, die na een kleine inspectie meteen weer klaar zijn voor gebruik.

Vandaag de dag levert Swisstattoomachine over de hele wereld, van China tot Amerika. En hoewel ook veel andere fabrikanten inmiddels motoren van maxon toepassen, is Enrico Friedli ze weer een stap voor. Want na een ontwikkelingsperiode van drie jaar heeft hij afgelopen zomer de eerste tatoeëermachine met accu geïntroduceerd. Een innovatie die opzien baart. De “Unchained” is voorzien van een RE 13 motor van maxon. Deze DC aandrijving met edelmetaalborstels heeft een vermogen van 2,5 W en is dankzij het lage energieverbruik bij uitstek geschikt voor gebruik met een accu. Bovendien is de aandrijving geluidsarm en werkt vrijwel zonder trillingen. En: ze is licht. Een belangrijk punt. Want een tatoeëermachine wordt vaak urenlang vastgehouden. Met 140 gram is de “Unchained” maar 20 g zwaarder dan zijn voorganger met kabel, “Heidi”.

“Dankzij deze motor steken we met kop en schouders boven de concurrentie uit.”
Enrico Friedli, Swisstattoomachine


Meer bewegingsvrijheid voor kunstenaars

Wanneer Alena Lizier de nieuwe machine voor het eerst vasthoudt, is ze meteen enthousiast. “Wauw. Ik heb veel meer bewegingsvrijheid en hoef niet voortdurend op te letten of er een snoer in de weg zit.” Ook wat de hygiëne betreft is dit een voordeel, aangezien de kabel van een tatoeëermachine voor ieder gebruik met een plastic slang omwikkeld wordt. De tattoo artist richt zich weer op haar klant. Ze is bezig met een bloemenpatroon op diens been. Ze doopt de naald in de inkt en tekent zorgvuldig een dunne lijn. De inkt wordt door de naald in de middelste huidlaag aangebracht, waar deze voor de rest van het leven blijft – hopelijk tot volle tevredenheid van de betrokken personen. Alena Lizier heeft haar droomberoep gevonden: “Ik kan mijn kunst dagelijks met mensen verbinden. Mooier bestaat toch niet?”

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact