ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Wilde dieren op het spoor

Olifanten, leeuwen of hele kuddes antilopen – met een speciaal voor documentaires ontworpen digitale camera kunnen wilde dieren snel worden vastgelegd. Verfijnde lichtproporties en snel opeenvolgende scènes stellen hoge eisen aan de professionaliteit van cameraman en apparatuur. Kleine maxon motoren zorgen ervoor dat er geen kleurafwijkingen optreden bij de opname.

35 graden Celsius in de schaduw, de zon brandt, geen wolkje aan de hemel: dat is de gras savanne van Kenia met zijn fascinerende fauna en indrukwekkende landschappen. Documentairemakers uit de hele wereld gaan hier op zoek naar wilde dieren. Een gevaarlijke missie, want je wilt niet té dicht in de buurt komen van de leeuwen, olifanten en aanverwanten. Met de jeep door de savanne op zoek naar de dieren van Zuid-Afrika. In de middagzon duikt een leeuw op aan de horizon. Hij ligt bijna onzichtbaar in het hoge gras – geheel niet onder de indruk van de naderende jeep. De cameraman is er klaar voor. De digitale camera ARRI AMIRA in de aanslag. In één handomdraai is de koning van de savanne gevangen - op beeld.

Ook de temperaturen vergen het nodige van de uitrusting. In de camera is een speciaal koelsysteem geïntegreerd die het mogelijk maakt om zonder problemen tot 50 graden Celsius te filmen, aldus Gunter Föttinger - Technical Lead Embedded Image Processing bij ARRI. Elke camera ondergaat daarnaast een koude test tot -20 graden Celsius – geen probleem voor deze videocamera's.

Perfect voor documentaires
Dierendocumentaires zijn kostbare producties die met een zo klein mogelijk team worden gemaakt. De ARRI AMIRA is speciaal ontworpen voor documentaires en Single-Operator-toepassing. De in München gefabriceerde configureerbare camera's beschikken over dezelfde hoogwaardige beeldkwaliteit (framerate tot 200 fps) als het grotere model ARRI ALEXA, die al gebruikt werd voor Hollywood-producties als "Iron Man 3".

Filters verwisselen met maxon motoren
Het in de ARRI AMIRA geïnstalleerde motorgestuurde ND-filter (Neutral Density filter) wordt - bij zeer fel buitenlicht - vóór de sensor geplaatst. Het zorgt ervoor dat de intensiteit van het beeld "neutraal" wordt verminderd. Neutraal betekent in dit geval dat hierbij geen kleurafwijkingen optreden, maar dat alleen de helderheid wordt verminderd. De toepassing van ND-filters is vooral belangrijk bij artistieke vormgeving van beeldopnamen.

Bij deze toepassing worden maxon RE 8 motoren met MR-encoder en planetaire overbrenging GP 8A toegepast. De DC motoren met borstels drijven assen in de sensormodule aan, die de filters voor de beeldsensor schuiven en weer wegschuiven. ARRI heeft voor maxon aandrijvingen gekozen omdat "het de enige 8 mm-motor op de markt is die een goede oplossing voor een incrementele encoder met dezelfde diameter biedt," volgens Michael Haubmann, Hardware Architect ARRI.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact