ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Camerastabilisatie hoog in de lucht.

Beelden vanuit de lucht kunnen veel branches en bedrijven grote voordelen bieden. Vaak zijn dingen die vanaf de grond niet zichtbaar zijn vanuit de lucht wel te herkennen. In systemen voor camerastabilisatie hoog in de lucht worden aandrijvingen van maxon gebruikt.

Mijnbouwbedrijven verkennen bijvoorbeeld mijnen vanuit de lucht, bedrijven voor olie- en gaswinning controleren vanuit de lucht hun booreilanden, energiebedrijven hun hoogspanningsleidingen. Al deze toepassingen hebben één grote uitdaging gemeen: onder vaak moeilijke omstandigheden moet de camera in stabiele positie worden gehouden: de ophanging moet wind, turbulenties en trillingen van de drone trotseren. Dit is het werkgebied van de uiterst nauwkeurige cardanische ophanging voor stabilisatie van de camera. Met deze ophanging heeft de gebruiker de beschikking over een stabiel en vlak platform waarmee zonder storing luchtbeelden van zeer hoge kwaliteit kunnen worden geproduceerd.

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Photo Higher, gevestigd in Wellington, is gespecialiseerd in ontwerp, ontwikkeling en productie van uiterst precieze cardanische camera-ophangingen voor loodrecht opstijgende drones met drie vleugels. De ophangingen van Photo Higher worden gekenmerkt door een laag gewicht, beweeglijkheid en hoge stabiliteit. Het hart wordt gevormd door de aandrijfeenheid van het stabilisatieplatform, waarvoor het kleine borstelloze gelijkstroom-servomotoren gebruikt. Uitgangspunt voor de eisen aan de aandrijving was een spelingsvrije combinatie van servomotor en overbrenging met een toerental van 40 min-1 en een uitgangskoppel van 2 Nm. Het totale gewicht van motor en overbrenging mocht niet hoger zijn dan 100 g en de totale lengte niet meer dan 50 mm.

Laag energieverbruik voor lange verkenningsvluchten

Bij drones speelt in het algemeen het energieverbruik een belangrijke rol. Dankzij de hogere vermogensdichtheid en efficiëntie hebben de borstelloze gelijkstroom-servomotoren van maxon in vergelijking met andere motoren een lager energieverbruik, zodat de drone langer kan blijven vliegen. Na een aantal tests met verschillende aandrijvingen, onder andere met toepassing van een hoekaandrijving die uiteindelijk te zwaar bleek, werd ten slotte een ideale oplossing gevonden: de platte borstelloze gelijkstroom-servomotor maxon EC 32 flat, die de cardanische ophanging direct aandrijft. Deze aandrijving, geheel aan de wensen van de klant aangepast, heeft een platte en compacte vorm en voldoet aan de eisen voor toerental en koppel. Het belangrijkste is echter de spelingsvrije uitgang, die de aandrijving perfect maakt voor gebruik in cardanische cameraophangingen. Onafhankelijk van merk en model van de gebruikte camera kan de gebruiker de ophanging dankzij de nieuwe constructie altijd afstellen en het zwaartepunt van het gehele systeem instellen. Bij een goed uitgebalanceerd systeem waarborgen de gelijkstroom-servomotoren bij minimaal energieverbruik goede acceleratie en snelle reactie.

Naast de borstelloze gelijkstroom-servomotoren voor de verschillende cameraophangingen gebruikt Photo Higher voor de gelijkstroommotoren ook een op maat gemaakte maxon servobesturing. Een aantal eigenschappen, waaronder de vorm van de printplaat, de besturingsparameters, versterking en stekkers, zijn speciaal aangepast aan de bijzondere voorwaarden voor deze toepassing. De cameraophangingen van de series AV en Halo van Photo Higher zijn ontwikkeld voor veeleisende toepassingen. Het systeem kan bijvoorbeeld ook voor filmopnamen worden gebruikt. In combinatie met een drone beschikt de gebruiker snel over luchtbeelden met een hoge resolutie en geo-informatie. Naast drones zijn ook helikopters, luchtschepen, kranen, boten etc. geschikt voor gebruik van cardanische cameraophangingen.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact