ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Androïde knipoogt naar maxon.

Stelt u zich voor dat u een ruimte binnenkomt waar plotseling een tweelingbroer van u zit. Deze is weliswaar niet van vlees en bloed maar de humanoïde robot komt met zijn uiterlijk al akelig dicht in de buurt van de mens. In China is dit scenario geen sciencefiction meer, maar al realiteit. Motoren van maxon zorgen voor knipogen, hoofdknikken en bewegingen van armen en benen van de levensechte kunstwerken.  Een perfecte verbinding tussen techniek en kunst.

De Chinese technologiefirma Xi’an Chaoren Robots is in staat om het menselijk uiterlijk te combineren met de functies van een robot. Het uiterlijk van de robots is een waarheidsgetrouwe weergave van de mens. Zelfs het hoofdhaar en de wenkbrauwen zijn van menselijk haar en worden met veel handwerk ingeplant. De buitenkant van de androïden is van silicone en voelt bijna aan zoals de menselijke huid. “Wij willen door het levensechte uiterlijk van de robot menselijkheid overbrengen en geen koude machine weergeven zoals dat bij de meeste andere humanoïde robots het geval is”, verklaart Zou Ziting, General Manager van Xi’an Chaoren Robots.

Het is bijna griezelig om te zien hoe de tweelingrobot van firmachef Zou Ren Ti nauwelijks van het origineel te onderscheiden is. Deze hoort tot de eerste generatie levensechte robots. Zeven jaar geleden begon de firma in de Chinese hoofdstad van de provincie Xi’an met de ontwikkeling van de humanoïde robot. Deze is sinds 2006 op de markt. In hetzelfde jaar won Xi’an Chaoren Robots de ”Robot van het jaar”-award van Time Magazine. Inmiddels zijn er talrijke androïden die bij heel verschillende gelegenheden worden ingezet. Ze kunnen bezoekers op beurzen of tentoonstellingen iets uitleggen of demonstreren. Vooral musea horen inmiddels tot de klantenkring van de robotfabrikant – evenals het Nationaal Museum van China. Ook de Chinese televisiezender CCTV (China Central Television) heeft al een robot-double voor de in het hele land bekende TV-presentator Li Yong besteld. In de nabije toekomst moeten de robots ook omgebouwd worden voor gebruik in huis – bijvoorbeeld als Nanny, onderhoudsrobot of  verpleger.

Elke robot is uniek
De bewegingen die de robot kan maken zijn zeer uitgebreid. Zo kan hij zijn hoofd in alle richtingen bewegen. Hij kan met zijn ogen knipperen en zich heen en weer bewegen. De robot kan bijvoorbeeld naar het publiek zwaaien door bewegingen van armen, handgewrichten, benen en voeten. Ook aan verbale vaardigheden is geen gebrek. Via een afstandsbediening kan hij zijn mond bewegen en spreken. Ondanks al deze vaardigheden zal, voordat de robot ingezet kan worden in het huishouden, de technologie om hem te laten lopen nog worden geperfectioneerd. De vele mogelijkheden om verschillende bewegingen te simuleren maken ook dat de robot specifieke trekken meekrijgt. Zo is het mogelijk om iedere robot uniek – al is het een kopie van de werkelijkheid – te maken.

Knipogen en zwaaien met maxon motoren
Betrouwbare, compacte motoren zijn een belangrijk criterium voor de levensduur van de robot. Xi’an Chaoren Robots heeft voor de aandrijftechnologie gekozen voor maxon motoren, omdat deze een hoog rendement hebben en zeer klein zijn, legt Zou Ziting uit. In totaal worden voor de derde generatie van de Xi’an Chaoren Robots 16 verschillende borstelloze motoren van maxon gebruikt.

De precisiemotoren hebben diameters van 16 tot 40 mm. Een van de gebruikte motoren is de platte. EC i40 motor in combinatie met de planetaire overbrenging GP 32 C. Deze aandrijfcombinatie is verantwoordelijk voor de beweging van de armen. Bij de keuze van de planetaire overbrenging heeft de Xi’an Chaoren Robots gekozen voor de versie met keramische assen, omdat hiermee hoge motorkoppels en een hoge slijtvastheid.. Zoals al bij de androïde Hubo van KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology), wordt ook bij de humanoïde robot uit China de energie-efficiënte en dynamische maxon EC 4pole aandrijving gebruikt. Dankzij een rotor met twee poolparen bereikt hij een zeer hoge vermogensdichtheid. Met de krachtige 120 W van de EC 4pole 22 kan de robot een buiging maken.

In de nabije toekomst moeten de ”menselijke” robots met behulp van de maxon motoren nog intelligenter worden. Behalve menselijke gezichtsmimiek die de stemming van de robot weerspiegelt zullen de robots spoedig ook hun eerste eigen stappen kunnen maken en via taalbesturing op mensen kunnen reageren.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact