Robotica & Muziek - TeamDare in concert

Er zit muziek in maxon motor

Robotica kent vele toepassingsgebieden. De industriële robots, autonome voertuigen of humanoids zijn bij iedereen bekend. Zelden worden robots echter geassocieerd met muziek. Dat dit niet terecht is bewijst TeamDare met hun gerobotiseerde orkest. Inmiddels bestaat het orkest uit een gitaar een drumstel en een panfluit waar geen muzikant meer voor nodig is. Zie www.teamdare.nl voor een impressie. Als invoer dient digitale bladmuziek, bijvoorbeeld in de vorm van een midi file. De output is live muziek zonder dat dit enige vorm van menselijk handelen vereist. Alle schakels van het robot orkest, de mechanica, de elektronica en de software worden door TeamDare in eigen beheer ontwikkeld.

TeamDare bestaat uit een groep enthousiaste technici die in hun vrije tijd werkt aan de meest uiteenlopende robotica projecten. De doelstelling van TeamDare is om middels robotica op een ludieke manier te laten zien wat er mogelijk is met techniek. Dat de leden van TeamDare nauwelijks een muzikale achtergrond hebben bewijst dat zelfs de muzikant, tot op zekere hoogte, vervangen kan worden door techniek. Op snelheid en complexiteit van muziekstukken wint de robot het zelfs van de muzikant. Door de verschillende achtergronden (werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica) van haar leden is TeamDare een echt multidisciplinair team waarin nauw wordt samengewerkt. De passie voor techniek vormt de grote drijfveer voor de leden van TeamDare om grote hoeveelheden vrije tijd te spenderen aan het ontwerp, de realisatie en het tunen van steeds weer een nieuwe muziek robot.

Naast eenvoud zijn robuustheid en betrouwbaarheid belangrijke uitgangspunten bij de uitvoering van de robotica projecten. De robots moeten immers vaak op transport voor demonstaties. Onderhoudswerkzaamheden zijn hierbij natuurlijk niet wenselijk, omdat deze ten koste gaan van de tijd die besteed kan worden aan nieuwe projecten. “Daarom vertrouwen we al jaren op motoren van maxon”, zegt Bart Janssen (teamleider van TeamDare). De gitaar, drum en panfluit robot hebben in totaal zo’n 17 maxon motoren aan boord die het hart vormen van het orkest. Nog altijd functioneren deze motoren zonder haperingen, ondanks de vele lastwisselingen. “Daarnaast biedt het gebruik van maxon motoren ook veel ontwerpvrijheid. Door de grote diversiteit in het maxon aanbod is er altijd een oplossing die past bij het gewenste gebruik”. “Kortom, maxon staat binnen TeamDare synoniem voor eenvoud, robuustheid en betrouwbaarheid”.

Sinds juni van het afgelopen jaar is de derde muziekrobot -de panfluit robot- volledig operationeel. Na een korte zomerstop is TeamDare inmiddels begonnen aan de robotisering van het volgende instrument. Dit robot instrument zal de bestaande band niet alleen aanvullen, maar ook overtreffen wat betreft omvang en complexiteit. Voorlopig hoeft niemand bij TeamDare zich dus te vervelen en kan er spoedig weer een set maxon motoren geselecteerd worden.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Productnavigator

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31/53 - 744 0 744
Contact