maxon ontwikkelt een zeer efficiënte UAV-aandrijving in samenwerking met de start-up Flybotix

Aandrijfspecialist maxon heeft samen met dronestart-up Flybotix optimaal presterende BLDC-motoren ontwikkeld voor een nieuw type inspectiedrone. Met de knowhow uit dit en andere projecten verstevigt maxon zijn positie in de jonge UAV-markt, waar betrouwbaarheid en kwaliteit van de componenten een steeds grotere rol spelen.

Twee rotors in plaats van vier. Start-up Flybotix ontwikkelde de inspectiedrone ASIO, die binnenkort de markt moet gaan veroveren, op basis van twee rotors. De indoor drone voor industriële installaties is rond een gepatenteerd aandrijfsysteem gebouwd, dat gebruikmaakt van borstelloze DC-motoren van maxon. Hiervoor heeft maxon in nauwe samenwerking met Flybotix elektromotoren met een optimale gewicht-/prestatieverhouding ontwikkeld, die speciaal voor deze toepassing zijn aangepast. Dankzij deze motoren kan ASIO langere missies uitvoeren, afgelegen locaties bereiken en kosten besparen. “Deze prestaties van wereldniveau zouden ondenkbaar zijn zonder de excellente producten van maxon,” zegt Samis Bouabdallah, CEO van Flybotix. “We zijn erg blij met onze samenwerking en zullen deze verder verdiepen om de industrialisering van onze drone te bevorderen.”

Flybotix is een Zwitsers bedrijf dat op het EPFL-innovatiepark in Lausanne is gevestigd, waar ook maxon met een lab aanwezig is. CEO en oprichter Samir Bouabdallah heeft 15 jaar ervaring in de ontwikkeling van dronetechnologie aan de universiteiten EPFL en ETH in Zürich. Het systeem dat hij met zijn team heeft ontwikkeld, is gebaseerd op een algoritmisch aangestuurd aandrijf- en stuurmechanisme met 2 vrijheidsgraden. “Hierdoor hebben de drones het aerodynamische vermogen van een helikopter en de mechanische stabiliteit van een quadcopter.” ASIO is omgeven door een beschermkooi die hem botsbestendig maakt. Hierdoor kan de drone worden gebruikt om op een veilige manier inspecties uit te voeren in nauwe ruimtes. Een ingebouwde camera en een hoogwaardig display op de afstandsbediening stellen de piloot in staat om veilig te vliegen in gevaarlijke gebieden zoals bij olieopslagtanks, in ondergrondse mijnen of bij elektriciteitscentrales.

 

Bij drones is de motor niet het enige dat telt

De markt voor onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) is jong en erg dynamisch. Er zijn veel start-ups zoals Flybotix actief, die aan potentiële toepassingen op het gebied van inspectie, landbouw, beveiliging en transport werken. Nadat de eerste ervaringen in de branche zijn opgedaan en er enkele tegenslagen zijn geweest, worden de veiligheidseisen die aan onbemande luchtvaartuigen en hun componenten worden gesteld steeds hoger.

maxon beschikt over de benodigde kwaliteitsaandrijvingen en de kennis om specifieke dronemotoren te ontwikkelen die aan deze eisen voldoen. Al in 2019 werden de eerste aandrijvingen voor speciale projecten en een geschikte ESC-besturing (Electronic Speed Controller) gebouwd. In de dronemarkt is de motor namelijk niet het enige dat telt. Veel belangrijker is het perfecte samenspel van BLDC-motoren, motorcontrollers en geschikte propellers dat noodzakelijk is om de maximaal haalbare stuwkracht en energie-efficiëntie te realiseren. Daarom wilden de ingenieurs van maxon vanaf het begin zoveel mogelijk leren van experts zoals Samir Bouabdallah en speelde kennisuitwisseling een grote rol. Met alle opgedane ervaring is maxon nu klaar om klanten in de snelgroeiende UAV-markt te ondersteunen met op maat gemaakte aandrijvingen en systemen.  

De bekendste drone van dit moment, de ‘Ingenuity’ die in 2021 vanaf Mars zal opstijgen, is overigens ook al voorzien van zes maxon DC-motoren.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR-afdeling van maxon:
media@maxongroup.com +41 41 662 43 81

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact