Sterke multi-asbesturing voor de complexe en dynamische positionering en synchronisatie van servomotoren en asynchrone motoren

Motion controller

Sterke multi-asbesturing voor de complexe en dynamische positionering en synchronisatie van servomotoren en asynchrone motoren.

Producten in de onlineshop bekijken

De succesvolle realisatie van complexe Motion Control-applicaties en de zeer dynamische aandrijfsynchronisatie voor systemen met meerdere assen raakt de kern van zub machine control AG. Sinds eind 2017 maakt zub deel uit van de maxon group. Dankzij dit bedrijf krijgt maxon de gelegenheid om haar 50-jarige ervaring op het gebied van positiebesturingen uit te breiden.
De Multi-Axis Motion Controllers zijn vrij programmeerbaar en met of zonder geïntegreerde eindtrappen verkrijgbaar. De MACS-besturingen zijn geschikt voor complexere taken zoals de positionering of synchronisatie van meerdere assen en de besturing van kinematische systemen. De licentievrije automatiseringssoftware ApossIDE (programmeertaal C) zorgt voor de noodzakelijke flexibiliteit. Een slimme oscilloscoop voor nauwkeurige gegevensregistratie, een grafische editor voor baancurves en hiërarchische eindigetoestandsautomaten zijn enkele functies die APOSSIDE te bieden heeft. Momenteel zijn de interfaces EtherCAT, Ethernet en CANopen beschikbaar.

De MACS-apparaten zijn in het algemeen geschikt voor op maat gemaakte besturingsoplossingen in de apparaten-, installatie- of machinebouw. De compacte besturingen worden ook gebruikt in mobiele apparaten of in lichtgewichtrobots.

Op verzoek begeleiden ervaren ingenieurs projecten van klanten vanaf het voorbereidend onderzoek tot de inbedrijfstelling. Of het nu gaat om hardware of software voor specifieke toepassingen of advies- en ontwikkelingsdiensten: zub machine control AG biedt op maat gemaakte en toepassingsspecifieke oplossingen.


Waarvoor worden onze motion controllers gebruikt? Een paar toepassingsvoorbeelden

Voor uiterst precieze positionering tot op de micrometer nauwkeurig

Lees verder

De productie van precieze onderdelen vereist precisiegereedschap en de regelmatige inspectie van dat gereedschap. Apparatuur voor het testen van gereedschappen moet tot op de micrometer exact ingesteld kunnen worden, terwijl op flexibele wijze handmatige interventie mogelijk moet zijn. Parallelle evaluatie van encodersignalen aan de uitgangs- en motorzijde per as maakt een soepele motorloop zonder regelaarsprongen mogelijk. Manuele ontkoppeling en mechanische speling of slippen worden automatisch herkend en gecompenseerd. Door de eindpositie aan de schaal aan de uitgangszijde te relateren, wordt een absolute nauwkeurigheid van exacter dan 1 micrometer bereikt.

Absolute, exacte positiemeting in testapparatuur voor gereedschap wordt bereikt met glazen lineaire scala’s met een SinCos-periode van 20 micrometer en een resolutie van 256 incrementen. Dit meetsysteem aan de uitgang kan (ook tijdens de beweging) via een speciale overbrenging van de aandrijving worden losgekoppeld, zodat de bediener de meetkop met de hand kan bewegen. De eigenlijke besturing vindt dus hoofdzakelijk plaats via een encoder die direct op de motoras is gemonteerd. Voor een exacte, gerichte positionering worden parallel de signalen van de glazen scala’s door het regelsysteem geëvalueerd.

Parallelle evaluatie van encodersignalen aan de uitgangs- en motorzijde per as maakt een soepele motorloop zonder ‘regelaarsprongen’ mogelijk. Manuele ontkoppeling en mechanische speling of slippen worden automatisch herkend en gecompenseerd. Door de eindpositie aan de schaal aan de uitgangszijde te relateren, wordt een absolute nauwkeurigheid van exacter dan 1 micrometer bereikt.
Signalen voor de tussentijdse opslag van positiegegevens (latching) maken de onmiddellijke exacte toewijzing van de externe beeldverwerking (trigger) mogelijk. Hierdoor kunnen snel en efficiënt gegevens worden verzameld, terwijl het gereedschap continu in beweging is. Evaluatie en positieregeling met verschillende parallelle encodersystemen is slechts één discipline die de Motion Control-modules van zub machine control AG perfect beheersen.

 

Pdf - gegevensblad MiniMACS6

Voor de verwerking van 100.000 tijdschriften per uur

Lees verder

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe reclamefolders in tijdschriften worden gelegd en hoe stickers met de grootste precisie worden aangebracht? In het lopende productieproces wordt elke krant in de toevoerstroom door sensoren gedetecteerd. Intelligente aandrijfbesturingen berekenen automatisch het vereiste bewegingsprofiel en het starttijdstip voor de toevoer van de verschillende bestanddelen. Reclamedrukwerk of etiketten worden volautomatisch versneld, zodat ze precies dezelfde snelheid hebben en op de correcte positie liggen wanneer de krant en de folders of etiketten bij elkaar komen.
 

Ferag AG is een van 's werelds grootste fabrikanten van installaties voor het verwerken van drukwerk. Uit de eindeloze papierstroom worden middels rotatiepersen tot 100.000 tijdschriften of kranten per uur geproduceerd. De drukvellen worden met behulp van de Ferag-installaties automatisch samengevoegd, geniet en gesneden. Tevens worden met behulp van de machines reclamefolders bijgevoegd, en worden de kranten, tijdschriften en magazines die klaar zijn gebundeld voor distributie. Individuele exemplaren worden voor verzending voorzien van inkjet-adressen of adresetiketten. In het lopende productieproces wordt elke krant in de toevoerstroom door sensoren gedetecteerd. Intelligente aandrijfbesturingen berekenen automatisch het vereiste bewegingsprofiel en het starttijdstip voor de toevoer van de verschillende bestanddelen. Reclamedrukwerk of etiketten worden volautomatisch versneld, zodat ze precies dezelfde snelheid hebben en op de correcte positie liggen wanneer de krant en de folders of etiketten bij elkaar komen. Op de transportband wordt de krant niet gestopt of afgeremd. Elk(e) aangevoerde folder of etiket oriënteert zich aan de materiaalstroom van de krant. Dit wordt een synchrone verwerkingscyclus genoemd. Bij de maximale productiesnelheid blijven er slechts 27 milliseconden per exemplaar over voor een cyclus, waarin een zogenaamde elektronische nok voor de aandrijving van het inlegproces zorgt. De berekening en uitvoering vinden in realtime plaats. De installaties van Ferag AG zijn uitgerust met aandrijfbesturingen van zub machine control AG. Deze besturingen maken een continu doorlopend proces met maximale prestaties en precisie mogelijk. De nokkenschijfsynchronisatie wordt in realtime berekend en is slechts één discipline die de Motion Control-modules en software van zub AG perfect beheersen.

 

Pdf - gegevensblad MiniMACS

Voor orde in het magazijn

Lees verder

Geautomatiseerde opslag- en picking-systemen in kleiner formaat worden ook gebruikt als gespecialiseerde systemen in ziekenhuizen en apotheken voor de opslag en het beheer van de voorraad geneesmiddelen. In deze systemen is een uiterst precies transport van de artikelen van essentieel belang. De automatische optimalisatie van verplaatsingstrajecten en de wijziging van doelposities op elk moment verhoogt de performance van zulke systemen.

KNAPP Smart Solutions GmbH is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van automatische orderverzamelsystemen voor apotheken. De geneesmiddelen worden automatisch geregistreerd, opgeslagen en op verzoek door de apotheker binnen enkele seconden snel en betrouwbaar naar het kassagedeelte getransporteerd. Tijdens de opslag worden de medicijnverpakkingen door een grijper vastgepakt en in positie gebracht. De productcode wordt gescand en de grootte van de verpakking wordt gemeten. Dankzij de ultramoderne software zorgt de robot voor een efficiënte opslag: elke verpakking krijgt een optimale plek in het interne, uiterst compacte rekkensysteem. Wanneer de apotheker een geneesmiddel opvraagt, wordt hetzelfde proces in omgekeerde volgorde herhaald: het automatische systeem zorgt ervoor dat het gewenste product op betrouwbare wijze bij de apotheker aankomt. Het grijpersysteem wordt door besturingen en servoversterkers van zub machine control AG aangedreven. Met behulp van een koppelmonitoringsoftware kunnen de grijpers de verpakkingen voorzichtig vastpakken, uitlijnen, de grootte ervan opmeten en verplaatsen zonder ze te beschadigen. Een digitale positiecontrole zorgt ervoor dat het medicijn perfect van het magazijn naar het kassagedeelte of vice versa geleid wordt, waarbij het altijd precies op de plaats van bestemming wordt gedeponeerd. De positie- en koppelregeling is slechts één discipline die de Motion Control-modules van zub AG perfect beheersen.

 

Pdf - gegevensblad MiniMACS

Kinematica en andere Motion Control-toepassingen

Lees verder

De synchronisatie van meerdere assen in een 2- of 3-dimensioneel cartesisch coördinatenstelsel worden door zub motion controllers ondersteund. Er zijn verschillende kinematische modellen, waaronder Scara of Delta, beschikbaar.
Motion controllers van zub ondersteunen ook klassieke kinematica zoals cartesische systemen (X, Y, Z), Scara en Delta of – op aanvraag – uw specifieke kinematica. Uitgebreide positionerings- en synchronisatietaken worden door eenvoudige ApossIDE-commando’s [bijv. AxisPosAbsStart(); AxisPosRelStart(); SyncPos(); SyncVel();] geïnitieerd en zelfstandig op de achtergrond afgewerkt.

Positionering met beperking van schokken
Profielbanen met beperking van schokken. Voor alle vier versnellingsfases kan apart een beperking van schokken worden vastgelegd. Bewegingsbanen met een beperking van schokken kunnen ook dynamisch tijdens de beweging worden veranderd.

CAM-profielen
Elke as kan een eigen CAM-profiel aflopen. CAM-profielen kunnen willekeurig gecombineerd en dynamisch berekend worden. CAM-segmenten kunnen maximaal vijfdegraads splines, polynomen of rechte lijnen zijn.

Baanbewegingen
Baanbewegingen kunnen plaatsvinden met constante of maximale baansnelheid voor een willekeurig aantal assen.

Synchronisatietaken
Assen kunnen synchroon naar een hoofdas (master) verplaatst worden, positiesynchroon, snelheidssynchroon of positiesynchroon met markercorrectie. Elke as kan met een andere master worden gesynchroniseerd.

Op verzoek begeleiden ervaren ingenieurs projecten van klanten vanaf het voorbereidend onderzoek tot de inbedrijfstelling. Of het nu gaat om hardware of software voor specifieke toepassingen, advies of ontwikkelingsdiensten: zub machine control AG biedt toepassingsspecifieke oplossingen op maat aan.

 

Pdf - gegevensblad MiniMACS6-AMP-4/50/10-IF1

Advies en ontwikkeling

Onze ingenieurs hebben vele jaren praktijkervaring in de besturings- en applicatieontwikkeling. Doordat de ingenieurs gewend zijn om toepassingsgericht te denken, worden speciale eisen van de klant snel begrepen en efficiënt geïmplementeerd. zub machine control AG biedt ondersteuning bij het programmeren van op maat gemaakte oplossingen en bij de inbedrijfstelling. De intensieve samenwerking bij OEM-ontwikkelingsprojecten zorgt voor een constante, permanente uitwisseling van knowhow en voor een goede partnersamenwerking. Ontwikkelingsrisico’s en mogelijke misverstanden worden zo aanzienlijk verminderd, een agiele aanpak wordt bevorderd en de ontwikkelingstijd wordt verkort. Directe communicatie met de technische contactpersonen wordt in het bedrijf gericht gestimuleerd. Klanten kunnen van zub machine Control AG een hoge mate van kerncompetentie op het gebied van Multi-Axis Motion Control en uitgebreide toepassingservaring in de aandrijftechniek verwachten.


Intelligente besturingselektronica op maat

MiniMACS

De MiniMACS is een programmeerbare low-cost multi-as motion controller zonder eindtrappen. Deze kan autonoom maximaal 3 assen aansturen en beschikt over een CAN-, Ethernet- en USB-interface voor pc, PLC of visualisatie. De MiniMACS is leverbaar in verschillende uitvoeringen en behuizingen.

Online Shop
MasterMACS

De MasterMACS is een vrij programmeerbare krachtige multi-as motion controller zonder eindtrappen. Hiermee kunt u in hard realtime met hoge precisie tot 32 assen positioneren of synchroniseren. De controller beschikt over een groot aantal interfaces, zoals EtherCAT master/slave, Ethernet, 2 x CAN en RS232, voor individuele integratie in uw systeem. De MasterMACS is leverbaar in twee verschillende behuizingen.

Online Shop
MiniMACS6-AMP-4/50/10

De MiniMACS6-AMP-4/50/10 is een vrij programmeerbare motion controller met vier BLDC-eindtrappen. Deze bieden elk 540 W continuvermogen en 1,62 kW piekvermogen voor directe aansturing van krachtige aandrijvingen.

Online Shop
MiniMACS6-AMP-4/50/10-OEM

De MiniMACS6-AMP-4/50/10-OEM is een vrij programmeerbare motion controller met vier BLDC-eindtrappen. Deze bieden elk 540 W continuvermogen en 1,62 kW piekvermogen voor directe aansturing van krachtige aandrijvingen. Deze OEM-variant zonder behuizing is geschikt voor geïntegreerde oplossingen in de apparatenbouw met grotere aantallen.

Online Shop
MiniMACS6-AMP-4/50/10-IF1 EtherCAT

The MiniMACS6-AMP-4/50/10-IF1 EtherCat is a free programmable Motion Controller with an integrated EtherCAT Slave option card and four BLDC Amplifiers. Each of those amplifiers offers 540W continuous- and 1.62 kW peak power to drive powerful drives.

Online Shop
MiniMACS6-AMP-4/50/10-IF1 Ethernet

De MiniMACS6-AMP-4/50/10-IF1 Ethernet is een vrij programmeerbare motion controller met geïntegreerde Ethernet optiekaart en vier BLDC-eindtrappen. Deze bieden elk 540 W continuvermogen en 1,62 kW piekvermogen voor directe aansturing van krachtige aandrijvingen.

Online Shop
MicroMACS6

De MicroMACS6 is een compacte en programmeerbare multi-asbesturing zonder eindtrappen. Deze besturing is verder tot het absolute minimum gedimensioneerd, zonder verlies van de bekende MACS-functies. Hij kan autonoom maximaal 6 assen aansturen en wordt gebruikt voor compacte systemen. Indien gewenst is naast de gebruikelijke interfaces een BLE-interface verkrijgbaar.

Online Shop


ApossIDE – de licentie voor vrije programmering

ApossIDE (Integrated Development Environment) is een omvangrijke en licentievrije automatiseringssoftware waarmee alle multi-asbesturingen van zub toepassingsgericht kunnen worden geprogrammeerd. Het is een hulpmiddel dat wordt gebruikt voor het programmeren, testen en debuggen van Motion Control-functies van alle MACS-apparaten. De syntaxis van ApossIDE is gemakkelijk te leren dankzij de vele parallellen met de veelgebruikte programmeertaal C. ApossIDE ondersteunt de effectieve programmering van aandrijfoplossingen en beschikt over nieuwe, krachtige commando's voor hoogwaardige prestaties. Zelfs zeer complexe positionerings- en synchronisatiefuncties kunnen met eenvoudige commando's worden geactiveerd.

Deze commando's worden volledig autonoom op de achtergrond uitgevoerd. In tegenstelling tot typische PLC-systemen maken interruptfuncties snelle realtime-reacties mogelijk die rechtstreeks in de firmware worden verwerkt, onafhankelijk van de cyclustijd. Het gebruik van MACS-besturingen met de ApossIDE-ontwikkelingsomgeving biedt een grote toegevoegde waarde voor de gebruiker. Met ApossIDE kunnen alle MACS-componenten vrij en flexibel worden geprogrammeerd. Hierdoor kunnen aandrijvingen precies de bewegingsprofielen uitvoeren die voor de toepassing noodzakelijk zijn. Snellere resultaten en aanzienlijke besparingen in ontwikkelingstijd zorgen dus voor een beslissend concurrentievoordeel.

Gestructureerd werken met eindigetoestandsautomaten:
De ontwikkeling van omvangrijke softwaresystemen vereist een gestructureerde en modulaire aanpak. Van essentieel belang hierbij is de passende architectuur van het systeem met zijn componenten, de interfaces met de subsystemen en met de systeemomgeving. ApossIDE biedt de mogelijkheid om programma's te maken met behulp van hiërarchische eindigetoestandsautomaten. Uitgebreide toepassingen kunnen zo op een gestructureerde, duidelijke en een onderhoudbare manier worden ontwikkeld. Meerdere eindigetoestandsautomaten kunnen ook parallel worden opgeroepen en verwerkt.

 

Download ApossIDE automatiseringssoftware onder Downloads/Software/Firmware

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 38 7545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44
Contact