ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Vertrouwen op de volgende stap.

Volop genieten van het leven – onbezorgd door winkelcentra slenteren, fietsen met vrienden of misschien mountainbiken. Met de juiste beenprothese kan actief bezig zijn weer onderdeel van het dagelijks leven worden. Ottobock en maxon geven mensen een nieuwe kwaliteit van leven.

Mensen die moeten leven met een beenamputatie moeten dagelijks vele hindernissen overwinnen, van trappen tot een onregelmatig bospad. De C-Leg® is een intelligent beenprothese systeem dat het leven van patiënten met een bovenbeenamputatie veel makkelijker maakt. Meer dan 40.000 verstrekte C-Leg© protheses wereldwijd bevestigen de voordelen van deze unieke technologie. Fabrikant, medisch technologisch specialist Ottobock, geeft als wereldwijd leider op het gebied van protheses de maatstaf aan voor de gehele industrie. Het bedrijf bouwt voort op de oude C-Leg® technologie, welke zich sinds 1997 steeds opnieuw bewezen heeft. Tot op de dag van vandaag wordt de C-Leg® constant verder ontwikkeld. De prothese is nu geschikt voor een maximaal gewicht van 136 kg.   

Het intelligente kniegewricht houdt continue de manier van lopen in de gaten en stelt waar nodig bij. De hoeksensor in de knie verschaft de benodigde informatie voor het dynamisch controleren van de draaifase, afhankelijk van de stapgrootte en stapfrequentie van de prothesedrager. Het gewricht begrenst hydraulisch de maximale buig hoek gedurende de draaifase, dat wil zeggen wanneer de beenprothese in de lucht is gedurende het lopen. Bij de nieuwe C-Leg®, zorgen diverse mechanische en elektronische aanpassingen voor een verbeterde controle van de draaifase. Met als resultaat dat de gebruiker van de prothese een meer natuurlijke manier van lopen heeft en het kniegewricht makkelijker te bewegen is. Of de drager nu traploopt of door een druk winkelcentrum manoeuvreert, op zijn gemak een zondagse wandeling maakt of zich moet haasten om op het werk te komen - het C-Leg® systeem past zich automatisch aan alle situaties aan. Een oneffen ondergrond, duisternis of een drukke omgeving zijn niet langer een onoverkomelijk probleem, omdat de C-Leg® gedurende de sta fase door de hoge weerstand  wordt vastgezet en het kniegewricht alleen overgaat naar de draaifase als dit nodig is. Dit vermindert de kans op vallen tijdens het dragen van de prothese aanzienlijk. De C-Leg ® biedt daarnaast een speciale modus die het mogelijk maakt verschillende activiteiten te beoefenen zoals crosscountry skiën of fietsen. In deze toegevoegde activiteiten modus hangt de hoeveelheid hydraulische demping af van de hoek van de knie. De eerste demping en de voortgang kunnen afzonderlijk worden geregeld. De stand van het kniescharnier kan worden geprogrammeerd voor diverse activiteiten naast het normale lopen.

Om de stress te weerstaan, waaraan de prothese dagelijkse wordt blootgesteld, is het frame van de prothese gemaakt van koolstof, een extreem stevig, licht materiaal, van hoge kwaliteit. Het frame bedekt de elektronica, de hydraulica en de batterij.

Wat zit erachter?
Hoe werkt de C-Leg®  technologie eigenlijk? De intelligente controller van de prothese past zich aan het individuele looppatroon van elk individu. De bediening wordt geregeld door middel van een microprocessor gestuurd hydraulische systeem dat alle loopsnelheden aanpast. Gelijktijdig zorgt de controller ervoor dat de prothese betrouwbaar is afgesteld tijdens de sta fase. Dit controle mechanisme functioneert door middel van een complex sensorensysteem. De sensoren registreren de last iedere 0.02 seconden of, nog preciezer, de sensoren meten de enkel bewegingen boven het voet  component, evenals de hoek en hoeksnelheid van het kniegewricht. Het kniegewricht registreert onafgebroken het looppatroon van de drager. Een lithium ion batterij voorziet de C-Leg® ongeveer 48 uur van energie.

Kleine motor, groot effect

Karakteristieken van de hydraulica worden geregeld door middel van twee ventielen. Deze ventielen worden aangestuurd door maxon RE10 DC motoren. Er worden twee motoren gebruikt in iedere C-Leg®. In deze toepassing is het belangrijkste voordeel van de RE10 zijn compacte afmeting. Met een diameter van maar 10mm is deze motor de op één na kleinste DC motor uit  het productassortiment van maxon. Dit, gecombineerd met het duurzame CLL systeem, speelde een belangrijke rol in Ottobock’s besluit om deze precisie motoren te gaan gebruiken. Daarnaast hebben de motoren ijzer loze wikkelingen en neodymium magneten die zorgen voor topprestaties bij minimale afmeting.

Borstels (van edelmetaal) worden gebruikt voor mechanische commutatie van de motoren. Dit zorgt voor het perfect lopen van de maxon motoren, zelfs bij lage snelheid. Bij het gebruik van borstels voor de commutatie, worden de contacten constant geopend en gesloten door de inductieve lading van de individuele collectorsegmenten van de motor. De vonken die gegenereerd worden wanneer de contacten openen, smelten het oppervlakte van de borstels en de collector. Deze vonken verkleinen de levensduur van het commutatiesysteem van de motor. Doormiddel van geïntegreerde condensatoren wordt de levensduur van de motor significant vergroot.

Het CLL principe houdt in dat er een extra element wordt toegevoegd, parallel aan twee grenzende collectorsegmenten. Door het CLL concept toe te passen wordt de vonkvorming flink gedempt. Daarnaast heeft de vonkreductie een positieve invloed op de elektromagnetisch straling. De maxon motoren moeten werken in pulserende en afwisselende modus in de C-Leg®, met andere woorden, de motor is alleen actief tijdens aanpassingen en dus niet continue in gebruik. Ottobock schat dat 9 miljoen van zulke correcties plaatsvinden gedurende de levensduur van de C-Leg®. Gemiddeld voert de motor 10 omwentelingen uit voor deze correcties.

In het leven staan - op twee benen
Voor veel mensen met een beenamputatie is het gebruik van de C-Leg® een totaal nieuwe ervaring. In tegenstelling tot andere protheses hoeft de drager van de C-Leg® zich niet te concentreren op iedere stap. " Het is totaal niet vermoeiend, het is verbazingwekkend eenvoudig en ik was echt verrast. Lopen is weer leuk - bijna zoals het was" zegt Ed uit America, die zijn been is kwijtgeraakt door een auto ongeluk, maar ondanks dat al jaren in een bakkerij staat. Het succes verhaal van de C-Leg® breidt alsmaar verder uit nu meer en meer mensen gebruik gaan maken van deze been prothese en daarmee wonderbaarlijke dingen bereiken. In 2011 heeft de 74 jarige Roland Zahn door Duitsland gewandeld, van Leipzig naar Tübingen, met zijn C-Leg® als betrouwbare hulp. En een 60 jarige vrouw heeft met haar prothese in de Himalaya geklommen tot hoogtes van 4000 meter.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact