ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Wachter tussen de werelden

De kinetische sculpturen van de Koreaan U-Ram Choe bestaan uit acryl, edelstaal en bewegende elementen en fascineren de toeschouwers al twee decennia. Om zijn mythische wezen „Custos Cavum” tot leven te wekken, vertrouwt de kunstenaar op motoren van maxon.

Elke sculptuur van U-Ram Choe berust op een mythologisch verhaal. Deze verhalen zijn voor de Koreaanse kunstenaar net zo belangrijk als de werken zelf. Zo heeft ook Custos Cavum, de wachter, een verleden: lang geleden waren er twee werelden, die door middel van heel veel kleine gaatjes met elkaar verbonden waren, alsof de werelden door deze gaten ademden. Maar ze hadden de neiging weer dicht te gaan. Daarom waren er de wachters: wezens met het uiterlijk van een zeeleeuw, die de dichtgaande gaten met hun grote voortanden steeds weer openknaagden.

U-Ram Choe heeft een van deze wachters ontworpen en meermaals tentoongesteld – waarbij van het mythische wezen alleen nog het skelet is overgebleven. Want volgens de uitleg van de kunstenaar bestaan er tegenwoordig geen Custos Cavums meer, omdat de mensen niet meer in ze geloven. Toch schijnt zijn exemplaar nog te ademen, het grote lichaam beweegt gelijkmatig op en neer. Ook de strengen die uit het skelet omhoog komen, bewegen voor de ogen van de toeschouwer. U-Ram Choe heeft hiervoor gebruikgemaakt van elektromotoren van maxon. Het gaat om borstelmotoren van het type RE-max 17, die in combinatie met overbrengingen de subtiele bewegingen van de Custos Cavum bewerkstelligen. De esthetische toepassing vereist uiterste precisie van de aandrijvingen. De DC-motoren, die voortdurend in werking zijn, moeten betrouwbaar functioneren om het mechanische wezen volledig tot zijn recht te laten komen. Dankzij de ijzerloze wikkelingen bereiken deze maxon aandrijvingen een efficiëntie van maar liefst 90 procent.

De Koreaanse kunstenaar vindt niets saaier dan starre sculpturen. Al zijn kunstwerken zijn daarom op de een of andere manier in beweging. U-Ram Choe werd in 1970 in Seoul geboren en heeft daar aan de universiteit kunst gestudeerd. Om de visie van zijn uiterst complexe werken te realiseren, werkt hij inmiddels samen met een team van specialisten. Zijn sculpturen met hun elegante en gracieuze bewegingen worden bestuurd door unieke mechanische systemen, die U-Ram Choe zelf ontwerpt en programmeert.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact