Het bloed onder controle

In de medische techniek zijn apparaten en aandrijvingen nodig, waar je 100 procent op kunt vertrouwen. Ook in de insulinepompen van de firma Ypsomed worden uitsluitend componenten van topkwaliteit gebruikt.
  • Foto: Ypsomed

    Foto: Ypsomed

Het ziet er onopvallend uit, het kleine zwarte kastje dat in elke broekzak past. Daarin schuilt echter techniek op topniveau. Het gaat om een insulinepomp van de Zwitserse fabrikant Ypsomed. De firma heeft zich ten doel gesteld om het leven van diabetici te verlichten. Al naar gelang de behoefte pompt het apparaat met de naam YpsoPump een precies vastgelegde hoeveelheid insuline door een smalle canule in het onderhuidse vetweefsel van de patiënt. Het voordeel: diabetici hoeven zich niet meerdere keren per dag zelf injecties toe te dienen, maar moeten slechts om de paar dagen de slang met de canule vervangen. Het is buitengewoon eenvoudig om het insulinepatroon in het apparaat te vervangen of de batterij te plaatsen. Met net iets meer dan 80 gram weegt de pomp minder dan elk mobieltje. Over smartphones gesproken: via bluetooth communiceert de pomp zelfs met uw notebook of telefoon en geeft daar belangrijke therapiegegevens weer.

De pomp zelf is uitgerust met een touchscreen en kan intuïtief worden bediend. De YpsoPump is vooral geschikt voor patiënten met diabetes type 1, die een continue en betrouwbare insulinetoevoer nodig hebben en elke maaltijd moeten compenseren met extra insuline. "Een eenvoudige bediening en de toepassing van de nieuwste technologie waren onze hoofddoelen bij de ontwikkeling van de YpsoPump", aldus Thomas Zeltner, product manager bij de in Burgdorf gevestigde firma. "De feedback van de patiënten geeft aan, dat we op de juiste weg zijn." Tot het productassortiment van Ypsomed behoren ook bloedsuikermeetsystemen, insulinepennen en andere apparaten en services die het leven van diabetici eenvoudiger maken.

Pomp helpt bij diabetes type 1

Het suikergehalte van ons bloed verandert voortdurend. In een gezond lichaam scheidt de pancreas regelmatig insuline uit. Dit hormoon zorgt ervoor dat de glucose – m.a.w. de suiker – door de cellen kan worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Bij diabetici produceert de pancreas geen of te weinig insuline. Daarom moeten diabetici de insuline, die van levensbelang is, "van buiten" halen – via injecties of speciale pompsystemen zoals de YpsoPump. Dit geldt vooral voor mensen met suikerziekte type 1 en zodoende voor een minderheid van de patiënten. Bij diabetes type 1 gaat het om een tot nu toe ongeneeslijke auto-immuunziekte. Circa 90 procent van alle diabetici hebben echter diabetes type 2. Deze vorm van diabetes treedt vooral op bij ouderen en mensen met overgewicht. Door gezonde voeding en voldoende beweging kan men diabetes type 2 in de regel onder controle houden of voorkomen, zonder dat insuline hoeft te worden gespoten.

maxon als kwaliteitskenmerk

De uit circa 50 individuele onderdelen bestaande pomp wordt in Zwitserland geproduceerd. "De kunststofonderdelen produceren we zelf middels spuitgietprocessen." Een van de belangrijkste leveranciers is maxon. In de aandrijvingsmodule van de pomp wordt gebruik gemaakt van licht gemodificeerde motoren van het type EC 9.2 flat. Deze drijven een kleine draadstang aan. Aan einde ervan bevindt zich een stop, die de vloeistof in het patroon in de slang en daardoor in het lichaam drukt. Het injectiesysteem is daarom sterk verwant aan het mechanisme van een gewone injectiespuit. De toevoer van de insuline moet hoognauwkeurig worden geregeld, waardoor ook de aandrijving zeer exact moet werken. "De maxon motor is een zeer belangrijk onderdeel van onze insulinepomp", vat Thomas Zeltner samen. "Naast maxon zijn er nauwelijks leveranciers die zo precies fabriceren, dat de producten voor medische toepassingen geschikt zijn."

Ook bij de marketing van de insulinepomp is de naam maxon meer dan een voetnoot. "Wij gebruiken niet gewoon maar de een of andere motor, maar kwalitatief hoogwaardige aandrijvingen van de Zwitserse fabrikant maxon. Daarop wijzen wij patiënten en bezoekers van onze firma telkens weer", zegt Thomas Zeltner. Juist in de medische techniek is het label 'Made in Switzerland' belangrijk voor het vertrouwen van klanten en patiënten.

Het goede partnerschap tussen Ypsomed en maxon zal ook in de toekomst voortduren. Volgens Zeltner zal de productie van de YpsoPump de komende jaren sterk stijgen

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31/53 - 744 0 744
Contact