Automatische hulp verlicht het werk van het verplegend personeel.

Het verplaatsen van zwaarlijvige patiënten vergt bijzonder veel van het verplegend personeel en hun lichamelijke gezondheid. Met een gemotoriseerd hulpmiddel voor het zijwaarts verplaatsen van patiënten kan elke verpleegster zware patiënten zonder moeite verplaatsen.

Toenemend personeelstekort is een groot probleem in de gezondheidszorg. Verplegend personeel staat vaak voor de uitdaging om zwaarlijvige patiënten te moeten verzorgen. De belasting die daarmee gepaard gaat, leidt tot aandoeningen aan gewrichten en rug. Vooral rugklachten treden vaak op. Elk jaar moet bijna 12 procent van het verplegend personeel stoppen door rugklachten en 52 procent lijdt aan chronische rugpijn. De rugklachten bij verplegend personeel in tehuizen liggen zelfs nog veel hoger, omdat tot voor kort de patiënten nog met de hand of met minimale automatische hulpmiddelen in een ander bed gelegd moesten worden.

Om een patiënt – zelfstandig - veilig, gemakkelijk en zonder letselgevaar te verplaatsen, is een volautomatisch apparaat vereist. Astir Technologies (Concord, Massachusetts, Verenigde Staten) heeft zich tot doel gesteld om met behulp van de nieuwste technologieën een effectief hulpmiddel te ontwikkelen voor het verplaatsen van patiënten, zodat ziekenhuizen hun kosten kunnen reduceren, de kans op letsel wordt geminimaliseerd en het comfort van de patiënt gemaximaliseerd. Vanuit dit oogpunt werd de PowerNurse™ ontwikkeld. Het complete mechanisme past in een plat apparaat (187 x 71 x 5,8 cm) dat op een normaal ziekenhuisbed gelegd kan worden. Met de PowerNurse kunnen patiënten worden verplaatst naar andere bedden, naar brancards, op apparatuur voor medisch onderzoek en op operatie-en onderzoekstafels. Net als bij andere actuele ontwikkelingen, maakt de grote vooruitgang in techniek en miniaturisering de ontwikkeling van de PowerNurse mogelijk. Een kritisch aspect bij de constructie van het apparaat waren de motoren en aandrijvingen. Sterke magneten met een hoge vermogensdichtheid en geavanceerde wikkel technologieën hebben geleid tot zeer compacte high torque motoren. ”maxon is toonaangevend in de branche en biedt een breed spectrum hoogwaardige producten aan. Dankzij deze producten konden we de PowerNurse compacter maken zodat het apparaat beter en eenvoudiger te bedienen is”, verklaart Chris McNulty, directeur van Astir Technologies en ontwikkelaar van de PowerNurse.

Bij de oplossing van Astir Technologies wordt een aantal transportbanden, motoren en elektronische componenten gebruikt, ingebouwd in een extreem platte behuizing die geautomatiseerd transport van zware gewichten mogelijk maken. Tijdens de ontwikkeling van de eerste prototypes kon moeiteloos meer dan 180 kilo getransporteerd worden. De EC45 250 watt motoren van maxon werden daarbij slechts voor een vijfde belast. Bij het eindproduct konden daarom motoren van het type ECmax 40 met 120 watt gebruikt worden. De sterkere EC45 motoren worden in een model voor zeer zwaarlijvige patiënten ingebouwd dat nog in ontwikkeling is.

Oorspronkelijk had de PowerNurse slechts één transportsnelheid van 2,54 cm per seconde. Hoewel deze snelheid voor het optillen en neerleggen van patiënten zeer geschikt is, verliep het verplaatsen in zijn geheel te langzaam. Daarom heeft Astir Technologies zijn Beta-model uitgerust met een optie voor twee snelheden, zodat het apparaat nu patiënten met 2,54 of 5,08 cm per seconde bewegen kan. ”Het grote assortiment maxon aandrijvingen met verschillende diameters, overbrengingen en het aantal schakeltrappen heeft het ons mogelijk gemaakt om de snelheid van het apparaat zeer nauwkeurig te regelen en daarbij een maximaal draaimoment te garanderen”, zegt McNulty. De combinatie van maxon motorbesturing DEC 50/5 met de EC 45 of ECmax 40 motoren heeft de constructie en de werking van het apparaat duidelijk verbeterd. In de PowerNurse zijn vier EC-max 40 motoren, vier drietraps GP 42 C-planetaire overbrengingen met 43:1-tandwielreductie en vier servoversterkers DEC 50/5 samen met een 48V DC voedingsapparaat met 400 watt ingebouwd.

Een bijzondere uitdaging bij de ontwikkeling van het apparaat waren de aandrijfrollen ervan. Deze moeten bestand zijn tegen de torque van de maxon gearbox die verder uitgerust is met een extra 2:1 vertraging. Dit probleem veroorzaakte een tijdrovend proces voor de PowerNurse met geribbelde rollen, gladde rollen en met polyurethaan gecoate rollen. De PowerNurse heeft geen software-interfaces nodig en wordt alleen met druktoetsen bediend. Het apparaat kan met drie verschillende bedrijfsmodi worden gebruikt: onder de patiënt schuiven, uitlijnen en transport. Bij het onder de patiënt schuiven wordt de patiënt voorzichtig met de transportbanden op het apparaat getrokken terwijl het apparaat gelijktijdig met behulp van de aandrijfbanden aan de onderzijde onder de patiënt beweegt. Doordat de beide processen gelijktijdig verlopen, wordt de patiënt tijdens het hele proces meer ontzien dan bij vele andere apparaten. In de uitlijnmodus worden alleen de banden aan de bovenzijde gebruikt. In deze modus wordt de patiënt in de juiste positie geschoven. In de transportmodus worden alleen de banden aan de onderzijde gebruikt.
 
In deze modus beweegt de PowerNurse de patiënt naar een aangrenzend oppervlak. In alle bedrijfsmodi zijn draai en translatiebewegingen mogelijk. De vier maxon motoren zijn nodig om alle bedrijfsmodi van het apparaat te kunnen uitvoeren. Astir Technologies onderzoekt momenteel mogelijkheden om met behulp van een extra ingebouwde gyroscoop de human-machine-interface nog verder te verbeteren en de motorbesturing naar een hoger niveau te brengen. Volgens de fabrikant zal dit de bediening van de PowerNurse nog eenvoudiger maken.
 

 Auteur: Joe Martino, maxon precision motors

Productnavigator

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31/53 - 744 0 744
Contact